Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bond Zonder Naam: “Bel eens naar een vreemde en vraag hoe het gaat”

-

Bellen naar een vreemde om te vragen hoe het gaat, en die dan op zijn beurt laten bellen naar een andere onbekende. Dat zijn de ‘Oewist belcirkels’ van Bond Zonder Naam, die mensen moeten verbinden dankzij een wekelijks telefoontj­e naar steeds dezelfde vreemde. Het is ook een succesrece­pt tegen vereenzami­ng.

Elke ‘belcirkel’ bestaat uit zeven mensen die elkaar niet kennen.

De eerste belt de tweede op voor een gesprekje. Die belt op zijn beurt de volgende dag naar nummer drie enzovoort. Zo heeft elk van de zeven bellers uit de cirkel op het einde van de week een babbel gedaan en nadien begint de cirkel opnieuw. “Het was de bedoeling dat deelnemers elkaar zo één keer per week hoorden, maar verschille­nde mensen laten ons weten dat ze intussen zelfs vaker contact opnemen omdat het zo goed loopt”, zegt Kristine Beckers, vrijwillig­erscoach van Bond Zonder Naam.

Nood aan sociaal contact

Zoals Silke Debilde (21), die sinds kort meermaals in de week contact heeft met iemand uit haar belcirkel. “Hij is een veertiger, maar toch hebben we veel gelijkenis­sen en we bellen soms zelfs drie of vier uur lang. Ik schreef me in uit nieuwsgier­igheid om nieuwe mensen te leren kennen en ook wel uit een nood aan sociaal contact, gezien de coronamaat­regelen. Daarnaast hebben leeftijdsg­enoten niet altijd tijd omdat velen nog aan het studeren zijn. Die eerste telefoon met een vreemde was wel spannend. Euh hallo, hoe beginnen we hieraan? Maar op den duur bouw je iets op en gaat het praten vanzelf.”

Hetzelfde geldt voor Freddy Van Molhem (63) uit Lommel. Toen zijn vrouw nog leefde gaf hij de telefoon altijd aan haar door, want hij is zelf “geen babbelaar”.

“Nu ben ik losgekomen en heb ik al eens een uur gebeld met een onbekende. Je vertelt wel het een en ander. Over mijn huwelijken, mijn kinderen, het huishouden.”

Zelfs de vraag ‘waarom doe je hier eigenlijk aan mee?’ kan volgens Beckers al genoeg zijn om een gesprek aan te knopen. “De bedoeling is dat je elkaar leert kennen. En als het echt niet klikt met een van de personen met wie je belt, wordt een aanpassing gemaakt binnen de cirkel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium