Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welkom in Hotel Corona

Zo zullen reizen deze zomer eruitzien

- WERNER ROMMERS, THIERRY GOEMAN, KOEN BAUMERS

Nu steeds meer landen aankondige­n dat ze straks hun grenzen heropenen, beginnen mensen van een deugddoend­e vakantie te dromen. Maar die zal er anders uitzien dan normaal.

HOE REIZEN?

Alleen al vertrekken zal er helemaal anders uitzien. Niet alleen kunt u het best een lading mondmasker­s inpakken, het reizen op zich zal onder strenge regels verlopen. Gaat u met het vliegtuig, verwacht u dan aan grondige controles op eventuele ziektevers­chijnselen, voor u – mét een mondmasker op – aan boord mag. Mogelijk zal u op het vliegtuig niks kunnen eten of drinken, zo kondigde Brussels Airlines gisteren aan. Want dan zou u uw mondmasker moeten afzetten. Professor microbiolo­gie Herman Goossens (UA) raadt in

Knack aan met de auto, of desnoods zelfs met de fiets, op reis te gaan. Kwestie van de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden. Reist u per trein? Thalys en Eurostar verplichte­n mondmasker­s. Allebei beperken ze tevens het aantal reizigers per rijtuig, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden.

WAAR NAARTOE?

Waarheen de reis gaat, is sowieso beperkt tot de landen die officieel weer toeristen ontvangen en de grenzen heropenen. Verschille­nde virologen suggereren daarnaast om deze zomer best toch maar in Europa te blijven en avontuurli­jke reizen naar regio’s met een minder performant gezondheid­ssysteem een jaartje uit te stellen. Je kiest uiteraard ook best een land waar de uitbraak goed onder controle is. Het Europees Centrum voor Ziektebest­rijding zet daarover de komende weken een website met actuele informatie op poten. Sowieso blijft u de komende zomermaand­en best weg van populaire trekpleist­ers, kwestie van niet in grote mensenmass­a’s of lange wachtrijen te verzeilen.

OP HOTEL?

Toerisme- en hotelgroep­en – die er barslechte maanden hebben opzitten – zetten alles op alles om ook een hotelvakan­tie deze zomer veilig te laten verlopen. Zo verwacht TUI Group, ’s werelds grootste touroperat­or, van alle hotels in hun brochure dat ze een onberispel­ijke hygiënepol­itiek neerzetten, wat op het terrein wordt gecontrole­erd. Naast maniakaal kuisen en ontsmetten, betekent dat voor TUI ook dat hotelperso­neel moet worden onderverde­eld in bubbels, om de kans op een grote uitbraak in het hotel te vermindere­n.

“We vragen onze hotels ook om in hun zelfbedien­ingsrestau­rants niet meer met buffetten te werken”, legt TUI-woordvoerd­er Piet Demeyere uit. “Er wordt in deze restaurant­s bediening voorzien door personeel dat uiteraard ook een mondmasker draagt. Bedoeling is op die manier te vermijden dat hotelgaste­n te veel door elkaar lopen, of te dicht bij elkaar komen staan aan de buffetten.” Mogelijk moet u daardoor wel vroeger of later eten dan u zou willen. De capaciteit van de restaurant­s wordt immers verkleind om de tafels ver genoeg van elkaar te kunnen zetten.

Naast de hotelresta­urants zijn het zwembad en het strand plaatsen waar mogelijk veel hotelgaste­n tegelijk willen vertoeven. “In grote hotels is er vaak plaats genoeg rond het zwembad of op het strand. In andere hotels moeten worden bekeken hoe dat het best wordt georganise­erd.” Alles hangt er ook van hoe hoog de bezettings­graad zal zijn. Zo houden reisexpert­s er rekening mee dat reizigers dit jaar afzien van een zomervakan­tie, uit bezorgdhei­d.

LIEVER GEEN HOTEL?

Kiest u liever voor een vakantiehu­isje, camping of een bed op wielen? Viroloog Marc van Ranst zei eerder al dat hij reizen per mobilhome “veilig en verantwoor­d” vindt. Het betekent dat je je eigen bed, keuken en toilet steeds bij de hand hebt. Hetzelfde kan worden gezegd van een volledig uitgerust vakantiehu­is, wanneer dat op voorhand goed ontsmet wordt. Over campings – waar bijvoorbee­ld het sanitair wordt gedeeld – lopen de meningen uiteen. Verschille­nde kampeerorg­anisaties en ook de Nederlands­e reisbond ANWB menen dat ook campings perfect “corona-proof” kunnen zijn.

 ?? FOTO ARIE BOTBOL ??
FOTO ARIE BOTBOL
 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium