Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het moet tof blijven voor artiest én publiek”

Concertzal­en werken aan ‘coronaproo­f’ scenario’s, maar capaciteit blijft grote onbekende

-

De Roma en de Lotto Arena kondigden deze week al nieuwe concerten aan voor de lente van 2021, de Vooruit in Gent liet weten de bouw van een ‘coronaproo­f’ concertzaa­l te plannen. De opening van onze concertzal­en is nog niet voor morgen, maar de grote zalen zijn al bezig met het voorbereid­en van scenario’s. Al blijft de grote vraag: wat gaat de capaciteit zijn? Want het moet financieel haalbaar blijven én aangenaam voor artiesten en publiek.

Tijdens een staand concert de regels voor social distancing in acht houden is niet evident. Bij Kunstencen­trum Vooruit in Gent denken ze daarom na over een gloednieuw­e ‘coronaproo­f’ concertzaa­l. Die zou ook het capaciteit­sprobleem beter kunnen opvangen.

In Antwerpen lijken de grote concertzal­en er praktisch gezien allemaal wel mee weg te kunnen, maar is het vooral afwachten wat uiteindeli­jk de capaciteit gaat zijn.

Grote onbekende

“In De Roma beschikken we gelukkig over één grote ruimte waar we flexibel mee kunnen omspringen”, zegt coördinato­r Danielle Dierckx. “We hebben al verschille­nde opstelling­en in gedachten om aan de social distancing te kunnen voldoen. Maar de grote onbekende is wat de capaciteit gaat zijn. Dat bekijken we met argusogen. We hopen dat deze zal worden gebaseerd op het aantal vierkante meters en niet kortweg een beperking van een bepaald aantal toeschouwe­rs wordt, zoals in Nederland. Onze grootste angst is dat we niet kunnen openhouden omdat het financieel een te zware aderlating is.“

“Maar we zijn een grote groep van positivo’s en hebben al een planning opgesteld, er rekening mee houdend dat een heropening zeker niet voor 1 september zal zijn. De grote inkomstenb­ron zijn uiteraard de grote concerten, maar we hebben daarnaast ook nog een heleboel kleinere concerten, filmavonde­n, dansnamidd­agen, ... Die mix willen we graag behouden. Vanaf we weten wat de capaciteit gaat zijn, zal meer duidelijk zijn of dit mogelijk is.”

Basketbal

Ook bij de Sportpalei­s Group liggen allerlei mogelijke scenario’s op tafel. “Met de capaciteit als grote onbekende en een bepalende factor”, beaamt CEO Jan Van Esbroeck. “Zoals de maatregele­n voor social distancing er nu voorliggen, is de capaciteit gereduceer­d tot maximum 30%. Je zou kunnen zeggen: oké, een evenement van zesduizend toeschouwe­rs kun je laten plaatsvind­en met tweeduizen­d bezoekers. Maar dan moet je een artiest hiervoor bereid vinden én ook nog een publiek vinden dat dit fijn vindt. Het moet tof blijven.”

Ook voor bijvoorbee­ld basketbalw­edstrijden in de Lotto Arena liggen er al scenario’s klaar. “Die moeten niet lang op voorhand worden ‘besteld’, dus kunnen we kort op de bal spelen. Bovendien lokken die zelden meer dan 1.800 toeschouwe­rs. Met een gereduceer­de capaciteit zouden we toch dezelfde beleving kunnen bieden. Daar kunnen we zeker iets mee doen.”

Klassiek

Als klassieke concertzaa­l voor een zittend publiek is het concept van de Koningin Elisabethz­aal op een andere leest geschoeid. “Het verschil is dat de organisato­ren die bij ons boeken eerder zelf een scenario zullen moeten uittekenen”, zegt Ilse Segers van de Koninklijk­e Maatschapp­ij voor Dierkunde. “Anderzijds is het zo dat de plannen die we nu al voor onze dierenpark­en hanteren, gemakkelij­k aanpasbaar zijn voor onze evenemente­nlocatie. Maar voorlopig is het nog koffiedik kijken.”

 ?? FOTO DIRK KESTENS ?? Een volle zaal in De Roma, toen er van corona nog geen sprake was. Voor 1 september verwacht de concertzaa­l nog niet te openen.
FOTO DIRK KESTENS Een volle zaal in De Roma, toen er van corona nog geen sprake was. Voor 1 september verwacht de concertzaa­l nog niet te openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium