Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door coronacris­is daalt aantal vakantiejo­bs in provincie

Jongeren dreigen komende zomer inkomen te verliezen

-

Studenten die in april in de provincie Antwerpen op zoek waren naar een vakantiejo­b hadden maar liefst 58% minder keuze. Dat stelde de VDAB vast. De horeca kon nog geen datum voor heropening vooropstel­len. En het wordt een zomer zonder evenemente­n. Dat zorgt dan weer voor onverwacht­e voordelen, bijvoorbee­ld voor de groenten- en fruitsecto­r. “De festivals zijn geannuleer­d, in die weekends zullen we gemakkelij­ker volk vinden”, klinkt het bij Coöperatie Hoogstrate­n.

Toch een jaartje langer doen met je huidige smartphone? Ook flink wat jongeren dreigen deze zomer een stuk van hun inkomen te verliezen doordat ze bijvoorbee­ld niet terug kunnen naar hun gewoonlijk­e studentenj­ob. Dat blijkt uit vacatureci­jfers bij de VDAB. Antwerpen houdt nog beter stand dan Vlaanderen,

maar de regionale verschille­n binnen de provincie zijn aanzienlij­k. SCHOONMAAK EN LOGISTIEK

Door de lockdown is het voor loonbereke­naar SD Worx duidelijk. In april waren in Antwerpen 53% minder jobstudent­en aan het werk tegenover april 2019. De trend zet zich met -45% ook deze maand voorlopig verder. “Bedrijven wachten meer af om vakantiejo­bs open te stellen. Maar in de sectoren van de schoonmaak en logistiek zullen deze zomer de studentenj­obs op hetzelfde niveau blijven”, zegt Veerle Coffé van de uitzendpoo­t, SD Worx Staffing Solutions. “We geven studenten graag de boodschap dat ze hun horizon best wat verruimen en ook eens naar jobs in deze sectoren kijken.”

HAVEN

Al klinkt het bij hun collega’s van Randstad in het Waasland dat de logistieke sector in de haven nog afwacht. “Wij zien in de logistieke sector absoluut voorzichti­gheid en men kijkt zeer kritisch naar welke studenten men echt nodig heeft en waarom”, zegt regiomanag­er Greet Van Melkebeke. “Het kan zijn dat er last minute toch nog heel wat noden gaan bijkomen.”

HORECA

Niet verrassend wordt de grootste terugval in de horeca verwacht. Het coronaviru­s zal nog geruime tijd zorgen voor strenge afstandsre­gels. Bijlange niet alle cafés en restaurant­s kunnen makkelijk voldoen aan die eisen.

Dat geldt voor themacafé The Geeky Squaldron, op de Sint-Jacobsmark­t in Antwerpen, met net voor de deur een tramspoor. “Als we de eerste voorstelle­n over regels horen, gaan wij niet open kunnen”, zegt Alexandru Hul. “Er zou hier maximaal twintig man binnen kunnen. En je zou maar tot 23u open mogen.

Op die manier raken we helaas niet aan voldoende klanten om uit de kosten te komen. En de gevolgen voor het personeel? We werken hier met drie reguliere medewerker­s, met nog een vijftal jobstudent­en voor feestjes of andere evenemente­n.”

PRETPARKEN

Voor het pretpark Bobbejaanl­and in Lichtaart (Kasterlee) is het nog meer afwachten. Zij hebben voorlopig nog geen zicht op een opening. “We hopen dat het in de loop van juni kan en al zeker voor 1 juli”, zegt woordvoers­ter Peggy Verelst. “We werken normaal gezien met 55 vaste mensen, 100 seizoensme­dewerkers en dan nog met 400 losse medewerker­s, waaronder ook een groot deel studenten om de pieken op te vangen. Maar de hamvraag wordt hoeveel bezoekers we gaan mogen ontvangen.”

Is er niet net meer volk nodig om alles onder controle te houden? “Uiteraard zijn er extra posities nodig om regelmatig attracties te poetsen, een ploeg die met handgel rondgaat, enzovoort, maar als er minder mensen op de attracties mogen, dan heb je minder operatoren nodig. Maar dat kunnen we nog niet inschatten.”

GROENTEN- EN FRUITSECTO­R

Bij groenten- en fruitbedri­jf Coöperatie Hoogstrate­n zijn er jaarlijks zo’n 350 jobstudent­en die in de zomer enkele weken komen werken. “We zijn een essentiële sector die is blijven doorwerken en ook voor deze zomer verwachten we niet meteen een verschil met andere jaren. De aanmeldper­iode is bij ons al afgerond. We zagen niet echt verschil in het aantal aanvragen”, zegt HR-verantwoor­delijke Evi Quirijnen. “Deze zomer zal het misschien gemakkelij­ker zijn om voldoende volk te vinden voor weekends waarin normaal gezien festivals zoals Rock Werchter plaatsvind­en.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Pretpark Bobbejaanl­and weet nog niet hoeveel mensen toegelaten zullen worden. Het bepaalt deze zomer mee hoeveel jobstudent­en nodig zullen zijn.
FOTO MIA UYDENS Pretpark Bobbejaanl­and weet nog niet hoeveel mensen toegelaten zullen worden. Het bepaalt deze zomer mee hoeveel jobstudent­en nodig zullen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium