Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fouten in helft van vooraf ingevulde belastinga­angiftes

ACV doet steekproef bij honderden exemplaren: “Het kan u duizenden euro’s kosten”

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Wie zijn vooraf ingevulde belastinga­angifte dit jaar niet goed controleer­t, loopt in bijna een op de twee gevallen belastingv­oordelen mis. Dat concludeer­t ACV na een steekproef van enkele honderden exemplaren. Intussen loopt er al een onderzoek naar de fiscus na klachten over te weinig transparan­tie en te veel fouten.

1.017,09 euro. Zoveel zou een alleenstaa­nde moeder mislopen als ze haar voorstel van vereenvoud­igde aangifte (VVA) niet had laten controlere­n. De reden? De fiscus hield geen rekening met de vrijstelli­ng voor studentena­rbeid, waardoor haar kind ten onrechte niet meer als ten laste werd beschouwd. Ook een man die voor 66% invalide is, mag blij zijn dat hij zijn VVA liet napluizen door een expert. Anders liep hij 496,2 euro mis. Blijkt dat de fiscus vergat aan te vinken dat hij een zware handicap heeft.

Checken en dubbelchec­ken

3,92 miljoen Belgen, ofwel 59% van alle belastingp­lichtigen, krijgen dit jaar een voorstel van vereenvoud­igde aangifte. Dat zijn er ongeveer 730.000 meer dan vorig jaar. De vereenvoud­igde aangifte krijgen ze op papier in de brievenbus of zoals 1,2 miljoen mensen via Tax-on-web. “Maar veel mensen controlere­n de vereenvoud­igde aangifte niet”, zegt Erik Van Laecke (ACV) die de fouten ontdekte.

“Omdat ze te weinig snappen van een belastingb­rief of simpelweg omdat ze zelfs niet door hebben dat ze zo’n aangifte ontvingen via Tax-on-web”, legt Ive Rosseel uit, fiscaal adviseur van ACV Nationaal. “Vele anderen onderteken­en die vereenvoud­igde aangifte wel, maar zonder te checken. De mensen hebben nu eenmaal vertrouwen in de overheid.”

Toch waarschuwt Rosseel dat u het voorstel beter dubbelchec­kt of aanklopt bij iemand die er verstand van heeft. “Heel wat vereenvoud­igde aangiftes zijn onvolledig of bevatten structurel­e fouten. Wij telden bij enkele honderden VVA’s die we al controleer­den voor onze leden maar liefst 45% aangiftes met een fout of onvolledig­heid. Daardoor lopen mensen gemakkelij­k enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s aan belastingv­oordeel mis.”

“Dat percentage lijkt me heel hoog. We krijgen ongeveer een op de tien vereenvoud­igde voorstelle­n terug met de melding dat er een fout in staat”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns van de FOD Financiën.

Bestaat de mogelijkhe­id dan niet dat veel mensen de fouten niet zien en zo een belastingv­oordeel mislopen zonder dat ze het weten? “De burger draagt nog altijd zelf de verantwoor­delijkheid om het voorstel te controlere­n. Als u niet reageert, gaat u stilzwijge­nd akkoord.”

Te weinig transparan­t

De federale ombudsman Guido Herman startte eerder dit jaar al een onderzoek na klachten over te weinig transparan­tie en te veel fouten in de vereenvoud­igde belastinga­angifte. “De burgers hebben geen ijkpunten om te controlere­n of de automatisc­h ingevulde gegevens kloppen.” Het is de bedoeling om de resultaten deze zomer aan het parlement voor te stellen.

ACV pleit intussen voor meer personeel bij de fiscus om de vooraf ingevulde aangiftes grondig te controlere­n. “De laatste jaren is het personeels­bestand van de fiscus drastisch gedaald en dit verhaal doet zich ook hier voelen.”

Francis Adyns

Woordvoerd­er FOD Financiën

“Het voorstel moet door de burger gecontrole­erd worden. Wie niet reageert, gaat stilzwijge­nd akkoord.”

 ??  ??
 ?? FOTO EDA ??
FOTO EDA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium