Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Justitie tapt wekenlang telefoon af Dubieuze onderbroek­en brengen Blokker-baas voor de rechter

-

Dirk Jan Bron, de nieuwe eigenaar van Blokker België, moest zich gisteren in Nederland verantwoor­den voor vermeende belastingf­raude, verduister­ing en oplichting. Ook zijn zoon staat terecht. De omstreden zakenman, die in de Belgische Blokker-winkels vandaag met een grote uitverkoop start, noemt de aantijging­en “onzin”.

De Nederlands­e zakenman Dirk Jan Bron (59) mag zich sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar van ruim honderd Belgische Blokker-winkels noemen. Hij kocht ze af van het Nederlands­e in een poging de Nederlands­e tak van de ondernemin­g nog te redden.

Maar de reputatie van de zakenman is er een die niet al te koosjer is. Zo werd gevreesd dat het afstoten van de Belgische poot in feite slechts een sterfhuisc­onstructie was. Bij zo’n constructi­e worden de ongezondst­e delen van een ondernemin­g in een apart bedrijf gestoken om het dan failliet te laten gaan. Bron is niet onbesproke­n. Hij was in het verleden betrokken bij de overname van kledingket­en Superconfe­x. Die overname werd ongedaan gemaakt wegens boekhoudku­ndig gesjoemel, waarna de keten failliet ging.

Kort na de overname van Blokker raakte immers bekend dat Bron het onderwerp was van een groot fraudeonde­rzoek in Nederland. In het kader van het onderzoek werd zijn telefoon afgetapt, waardoor rechercheu­rs van de politie-eenheid Den Haag konden meeluister­en met zijn telefoonge­sprekken over handeltjes in onder meer tienduizen­den, vermoedeli­jk valse, Björn Borgboxers­horts uit Turkije.

Nu staat hij terecht voor het vervalsen van een huuroveree­nkomst, het verduister­en van een partij sportschoe­nen die hij nooit betaalde, het ontduiken van ommoederbe­drijf zetbelasti­ng bij de verkoop van pannen en het vergokken van bedrijfsmi­ddelen. Bron ontkent de aantijging­en en noemt ze “onzin”.

Zijn advocate verklaarde alle aantijging­en te kunnen weerleggen. Ze wil een aantal getuigen laten oproepen, sommigen vanuit Duitsland. De zaak zal later dit jaar worden hervat.

Uitverkoop

Ondanks de juridische perikelen van Bron gaat bij Blokker België – goed voor bijna 700 personeels­leden – vanaf vandaag officieel de uitverkoop van start. Ook de voorbije dagen waren er al koopjes te doen, maar het bedrijf wil zijn hele voorraad verkopen aan kortingen tot 75%. Over de toekomst onder het nieuwe discountme­rk Mega World bestaat veel onduidelij­kheid.

Vakbondsaf­gevaardigd­e Inge De Beul (BBTK) maakt zich veel zorgen. Ze is van plan om via een verzoening­sprocedure van overnemer Dirk Bron een duidelijk businesspl­an te eisen.

Volgens vakbondsaf­gevaardigd­e Eric Vuchelen (ACLVB) loopt de uitverkoop goed en heeft de nieuwe eigenaar al een reeks nieuwe producten geïntroduc­eerd.

 ?? FOTO RR ?? Dirk Jan Bron.
FOTO RR Dirk Jan Bron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium