Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wetenschap­pers onderzoeke­n uitrol ‘Mechels model’ naar andere steden

Hannah Arendt Instituut krijgt onderdak in stadhuis Mechelen, onder leiding van Christophe Busch

- WARD BOSMANS

Vorig jaar kondigde Vlaams minister van Inburgerin­g en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) de oprichting van een kennisplat­form diversitei­t, stedelijkh­eid en burgerscha­p aan, een samenwerki­ng tussen de VUB en de UAntwerpen. Met het Hannah Arendt Instituut komt er nu ook een vormingsce­ntrum dat die academisch­e inzichten moet omzetten naar het terrein. Christophe Busch, voormalig directeur van Kazerne Dossin, gaat dat instituut voor diversitei­t, stedelijkh­eid en burgerscha­p leiden.

Het nieuwe Hannah Arendt Instituut krijgt onderdak in een vleugel van het Mechelse stadhuis en zal zich bezighoude­n met maatschapp­elijke uitdaginge­n zoals migratie, diversitei­t en sociaaleco­nomische en politieke achterstel­ling. Het centrum wil een fundamente­le bijdrage leveren aan het maatschapp­elijke debat en het samenleven in de stad.

Het instituut is genoemd naar de Duits-Joodse politiek filosofe Hannah Arendt (1906-1975). Ze was overtuigd van het belang van verbondenh­eid, gesprek en pluralitei­t voor een democratie.

Mechelse model

Christophe Busch voelt zich bevoorrech­t dat hij het instituut mag leiden. “De VUB en de UAntwerpen zijn twee partners die een enorme expertise opbouwden op dit vlak. Ik ben enorm gemotiveer­d voor deze opdracht, omdat ik de noodzaak voel om iets aan deze thema’s te doen. We beogen met onze werking drie doelgroepe­n: de academisch­e wereld, de openbare besturen en het brede publiek. Vanaf het najaar willen we vormingen aanbieden.”

Het is niet toevallig dat het instituut zich in Mechelen vestigt. “Onze stad heeft de voorbije jaren een indrukwekk­end trackrecor­d opgebouwd op het vlak van samenleven in diversitei­t. In Vlaanderen, maar ook in Europa en de wereld”, zegt burgemeest­er Alexander Vandersmis­sen (Open Vld). “Mechelen was het voorwerp van internatio­nale commentare­n over het succes van zijn bestuurlij­ke aanpak. Men is ook internatio­naal gaan spreken van ‘het Mechelse model’. Maar tot dusver is dat nooit wetenschap­pelijk gevalorise­erd geweest. Dat is de taak van het Hannah Arendt Instituut. In feite een logisch wetenschap­pelijk sluitstuk van het parcours dat we tot dusver hebben gelopen.”

Positieve verhalen

Bart Somers, de ‘architect’ van dat Mechelse model, is blij dat het instituut de wetenschap­pelijke kennis wil vertalen naar het terrein. “Het idee komt van VUB-rector Caroline Pauwels. Zij contacteer­de mij om de wetenschap­pelijke kennis die aanwezig was in de VUB en bij de UAntwerpen samen te brengen met de praktijker­varing van de stad Mechelen. De bedoeling is om te onderzoeke­n of het Mechelse beleid ook toe te passen is in andere steden en gemeenten. Er bestaan geen wondermidd­elen, maar het Hannah Arendt Instituut zal zeker helpen om weer een stap vooruit te zetten op het vlak van diversitei­t, stedelijkh­eid en burgerscha­p. Ik zie trouwens al mooie dingen gebeuren op dat vlak. Ik ken voldoende positieve verhalen.”

Rector Herman Van Goethem van de UAntwerpen denkt dat Mechelen een locatie is die versterken­d zal werken. “Door de universite­iten en het werkveld uit de Mechelse praktijk samen te brengen, kunnen we de methodes die werken op basis van wetenschap­pelijke feiten gaan identifice­ren en vertalen naar de beleids- en bestuurspr­aktijk.”

Bart Somers

Vlaams minister van Inburgerin­g en Gelijke Kansen (Open Vld)

“Dit zal zeker helpen om weer een stap vooruit te zetten op het vlak van diversitei­t, stedelijkh­eid en burgerscha­p.”

 ?? FOTO'S TOMAS JANSEN ?? Het Hannah Arendt Instituut krijgt onderdak in een vleugel van het Mechelse stadhuis.
FOTO'S TOMAS JANSEN Het Hannah Arendt Instituut krijgt onderdak in een vleugel van het Mechelse stadhuis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium