Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vliegende Hollander

- Mischa Bludts

Woensdag werd het rood-witte lint, dat sinds de lockdown rond de Antwerpse speeltuine­n hing, verwijderd. Aangezien het openen van kleine buurtspeel­tuinen vorige week met horten en stoten verliep – zo moest die op het Krugerplei­n in Borgerhout na een heuse bestorming dezelfde dag alweer worden afgesloten – is het nog afwachten of dat een succes zal zijn.

Het is tenslotte niet meer dan normaal dat kindjes na twee maanden letterlijk staan te springen om opnieuw op de wip, schommels en schuifaf te kruipen en tijdens het ravotten het niet zo nauw nemen met social distancing. En of de ouders, die al even content zijn dat ze hun kroost nog eens kunnen uitlaten, nauwletten­d zullen toezien op de regels (maximaal twintig kindjes tegelijk in de speeltuin en niemand mag – vreemd genoeg – ouder zijn dan 12), is ook nog maar de vraag. Het wordt zelfs een tikje wereldvree­md wanneer de stad “met aandrang” vraagt om de speeltijd te beperken en rechtsomke­er te maken als het bij aankomst te druk blijkt in de speeltuin. Ik hoor de ouders het al tegen hun kindjes zeggen: “Sorry Matisse / Mike / Mohammed, de speeltuin zit vol. Maar de wandeling was op zich al fijn, hé?”

Een speeltuin is anno 2020 (als we het coronaviru­s even wegdenken) trouwens veel veiliger dan in mijn jonge jaren. Gaande van speeltuige­n die aan elfenderti­g door de EU uitgevaard­igde regels moeten voldoen tot een zachte, lichtjes verende ondergrond onder de schommels.

Maar toen Mischa nog een Mischaatje was, bestond dat allemaal niet. Toen lag onder de (vaak roestige) schommels gewoon beton. Een van die schommeltu­igen was trouwens de perfect genaamde ‘vliegende Hollander’. Want daarmee kon je net niet overkop gaan, je kon er wel moeiteloos afgeslinge­rd worden. Het was dan ook bijna verplicht om een bezoek aan de speeltuin in het Nachtegale­npark af te ronden met een schaafwond en/of lichte hersenschu­dding.

Mijn ouders hielden, vanop het terras en met een pintje binnen handbereik, veeleer nonchalant toezicht. En als ik uiteindeli­jk bloedend en/of waggelend aan de ouderlijke tafel arriveerde, kreeg ik een ijsje. Twee bolletjes (vanille en aardbei) en een koekje dat naar karton smaakte.

Those were the days.

 ?? FOTO RR ?? De levensgeva­arlijke vliegende Hollander.
FOTO RR De levensgeva­arlijke vliegende Hollander.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium