Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kroketten uit muur in Hoogstraat

Ook andere snacks en koffiekoek­en te verkrijgen

-

Nee, deze foto is niet bij onze noorderbur­en genomen, maar in het midden van de Antwerpse Hoogstraat. De drogisteri­j Antwerp Market heeft sinds twee weken een kroketmuur in de voorgevel. ’s Ochtends kunt u er koffiekoek­en uit halen.

“Vanaf de namiddag vullen we de muur met vleeskroke­tten, bamikroket­ten, kaassouffl­és, bouletten, cervela’s, sitosticks en curryworst­en. In de voormiddag zijn het rijsttaart­jes, koffiekoek­en en worstenbro­odjes”, specificee­rt

Michel Strybosch (64), zaakvoerde­r van de Antwerp Market. Die winkel vervangt de vroegere De Krak, al hangt die laatste naam nog duidelijk aan de voorgevel.

“Alles kost 2 euro, 2,5 euro of 3 euro. Voorlopig is het alleen cash te betalen, maar een bancontact­systeem zit eraan te komen”, zegt Strybosch. “De muur staat er nu twee weken en voorlopig bakt een medewerker tot 21u nieuwe hapjes. Maar als er wat meer volk op straat is na de coronacris­is zal die daarmee tot ’s nachts doorgaan. Wanneer de Nederlande­rs terugkomen, gaan we vollen bak draaien.”

Maar Strybosch vertelt dat zo’n kroketmuur niet alleen in Nederland bekend is. “Het doet me denken aan de muur in de Handelstra­at waar ik naartoe ging als ik jong was”, mijmert hij. “Daar kon je tot diep in de nacht iets gaan halen.”

Zijn muur is niet de enige van de stad, Frituur ’t Spoorfriet­je in het Centraal Station heeft er al een paar jaar een.

De kroketmuur maakt overigens deel uit van een hele voorgevel vol automaten aan de Antwerp Market. Er is ook een broodautom­aat met brood van Lints, een koffiemach­ine met bonenmaler en een frisdranke­nautomaat.

Marktconce­pt mislukt

Toen de Antwerp Market De Krak verving, was het opzet om meerdere winkeltjes te openen in een overdekte, permanente markt. Dat werd vorige zomer stopgezet. “Het was te ingewikkel­d met alle verschille­nde standhoude­rs”, zegt Strybosch. “Ze wilden verschille­nde openingsur­en, korte huurtermij­nen en er ontstonden discussies over betalingen. Vandaar een drogisteri­j.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? “Alles kost 2 euro, 2,5 euro of 3 euro”, zegt Michel Strybosch.
FOTO JORIS HERREGODS “Alles kost 2 euro, 2,5 euro of 3 euro”, zegt Michel Strybosch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium