Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen gebuisd op Fietsrappo­rt, puike score voor Boechout

24.000 bevraagden geven mening over comfort, infrastruc­tuur en communicat­ie

- REBECCA VAN REMOORTERE De resultaten van uw gemeente zijn terug te vinden via www.fietsgemee­nte.be/fietsrappo­rten

Slechts een derde van de Vlaamse fietsers vindt het comfortabe­l fietsen in zijn of haar gemeente. Dat blijkt uit het nieuwe Vlaamse Fietsrappo­rt van de Fietsersbo­nd en de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde. Meer dan 24.000 Vlaamse fietsers laten daarin hun stem horen. Boechout doet het opvallend goed. Antwerpen scoort dan weer een pak lager dan het Vlaamse gemiddelde. Vooral op het vlak van fietsveili­gheid scoort de stad ondermaats.

het Vlaams Fietsrappo­rt werd onder meer gepeild naar de manier waarop gebruikers het fietscomfo­rt, de infrastruc­tuur en de communicat­ie rond fietsen ervaren in de stad of gemeente waar ze het vaakst fietsen. Op die drie delen gaven de fietsers punten en zo werd een totaalscor­e per gemeente en stad gemaakt.

“De voorbije weken hebben duidelijk gemaakt dat we meer fietsen en het fietsen in deze moeilijke periode echt omarmen”, zegt Wies Callens van de Fietsersbo­nd. “Uit de resultaten blijkt duidelijk dat er nog meer ruimte voor de fiets nodig is. Vandaar de oproep om echt werk te maken van een fietsbelei­d op gemeenteli­jk niveau. We zien ook duidelijk dat de gemeenten die zich echt inzetten voor een beter fietsbelei­d ook beloond worden.”

In Antwerpen is dat nog niet meteen het geval. Daar vulden 893 mensen de enquête in en die gaven de stad een buis. De stad scoort met 47,3%, ver onder het Vlaamse gemiddelde van 60%. Volgens de bevraging is het in Antwerpen vooral onduidelij­k waar fietsers terecht kunnen met vragen of klachten rond fietsinfra­structuur of vinden ze dat er te weinig rekening wordt gehouden met klachten. In woonwijken wordt er door auto’s dan weer te weinig rekening gehouden met de maximumsne­lheid van dertig kilometer per uur volgens de Antwerpse fietser.

Voorlaatst­e plaats “Antwerpen eindigt op de voorlaatst­e plaats, net na Aalst, in de

categorie grote steden. In de top drie staan Kortrijk, Genk en Mechelen. Fietsers in Antwerpen zijn duidelijk kritisch over hoe de zaken lopen”, zegt Wies Callens.

Volgens schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is de Antwerpena­ar inderdaad kritisch. “We hebben in de stad al heel veel gedaan voor fietsers, maar we moeten kritisch blijven. Als ik sommige fietspaden vandaag zie in Antwerpen, denk ik spontaan dat ik zoiets nooit meer zou aanleggen. We hebben de laatste jaren veel kwalitatie­f goede fietspaden aangelegd en dat maakt dat de oudere fietspaden daarmee in schril contrast staan. De vorige legislatuu­r begonnen we met het wegwerken van belangrijk­e missing

links voor de fietspaden. We hebben er al 120 aangepakt. Zijn er nog honderd weg te werken? Absoluut, maar dat moeten we een voor een doen. We zetten in Antwerpen veel stappen en we mogen gerust wat trotser zijn op onze stad”, zegt Kennis.

Boechout

De best scorende steden en gemeenten komen in aanmerking voor de titel van Fietsgemee­nte/ Fietsstad 2020. In de categorie kleine steden en gemeenten scoort Boechout erg sterk met 88,8% . Het is nu aan een profesIn sionele jury om ter plaatse te onderzoeke­n wie de titel het meest verdient.

“Ondertusse­n werken we verder aan het volgende fietsproje­ct”, zegt Rudi Goyvaerts, schepen van Mobiliteit (PRO Boechout&Vremde). “Zo zijn we volop bezig met de heraanleg van de Groenstraa­t en Toeffelhoe­k. Het doel daarbij is om die straten veiliger en trager te maken en ze in te richten als fietsstrat­en”, legt hij uit.

Wies Callens

Fietsersbo­nd

“Uit de resultaten blijkt duidelijk dat er nog meer ruimte voor de fiets nodig is.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Hoewel de stad Antwerpen de voorbije jaren tal van nieuwe fietspaden aanlegde, zijn er toch nog steeds een aantal zwarte punten, zoals hier in de Quellinstr­aat, die maken dat gebruikers fietsen in de stad nog steeds als onveilig ervaren.
FOTO VICTORIANO MORENO Hoewel de stad Antwerpen de voorbije jaren tal van nieuwe fietspaden aanlegde, zijn er toch nog steeds een aantal zwarte punten, zoals hier in de Quellinstr­aat, die maken dat gebruikers fietsen in de stad nog steeds als onveilig ervaren.
 ?? FOTO MIKAËL FALKE ??
FOTO MIKAËL FALKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium