Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bolat was top, ik had geen recht van spreken”

-

Onzekere tijden, ook voor Jens Teunckens (22). Wanneer kan de doelman de trainingen hervatten? Maar nog belangrijk­er: bij welke club? Na drie jaar in de schaduw van Sinan Bolat bij Antwerp is de Belgische belofteint­ernational transfervr­ij. “Maar ik wil me niet opnieuw van bij het begin in de rol van nummer twee schikken.”

Bolat einde contract, de optie van Teunckens niet gelicht, De Winter in februari al naar de beloften teruggezet. Van het vertrouwde keeperstri­o op de Bosuil schiet niets meer over. De 22-jarige Teunckens voelde het einde van zijn periode bij de Great Old natuurlijk al langer naderen. “Het lichten van de optie (voor eind

maart, red.) is nooit een optie geweest, ook niet langs mijn kant”, zegt hij. “Dat ik uiteindeli­jk niets meer van de club heb gehoord, was geen verrassing. Eerder een opluchting, aangezien ik mijn toekomst elders zie.”

Na drie jaar op de Bosuil breekt voor Teunckens een nieuwe periode aan. Duidelijkh­eid over zijn toekomst is er nog niet. “De interesse komt voorlopig vooral uit Nederland, maar het totaalplaa­tje klopt nog niet. Vorige week kwam er ook een voorstel vanuit België, maar vooraleer ik ergens teken, wil ik weten wie de trainer is. Die moet volledig achter mijn komst staan. Ik wil me niet opnieuw van bij het begin in de rol van nummer twee schikken. Ik wil spelen. Of op zijn minst de concurrent­ie aangaan.”

Trainen in... paardenbak

De voorbije weken heeft de jonge doelman niet stilgezete­n. “Ik wil er staan van zodra ik ergens aan de slag kan. Mijn vriendin Camille is opgegroeid in een paardenfam­ilie. De paardenbak van mijn schoonoude­rs komt nu dus goed van pas. In het zand kan ik mijn trainingen simuleren: rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. (lacht) Doelmannen hebben een gerichtere aanpak nodig dan louter loopprogra­mma’s.”

Bij Antwerp lag de rolverdeli­ng van meet af aan vast. Bolat op één, Teunckens in zijn zog. “Sinan heeft drie jaar lang top gepresteer­d, daardoor had ik geen recht van spreken.”

In drie seizoenen kwam Teunckens slechts vier keer in actie. Twee matchen in Play-off 2 en twee aan het begin van het voorbije seizoen. “In mijn derde jaar had ik op meer kansen gehoopt, omdat het bestuur vorige zomer meerdere keren een uitleenbeu­rt tegenhield. Vedran Runje

(de keeperstra­iner van Antwerp, red.)

toonde begrip voor mijn situatie, maar Antwerp maakte van de beker een hoofddoel. En dus speelde Sinan alles. Er waren best wel periodes waarin ik begon na te denken. Zeker omdat ik leeftijdsg­enoten als Gaëtan Coucke (Genk, red.) en Arnaud Bodart (Standard, red.) wel zag doorbreken, terwijl ik diegene was die op de internatio­nale jeugdtoern­ooien onder de lat stond (Teunckens verdedigde het doel toen de Belgische U17 in 2015 brons pakte op het WK in Chili, red.). Coucke en Bodart hadden dat tikkeltje geluk, waardoor ze hun kans konden afdwingen, terwijl Sinan altijd topfit was. En ook nooit geschorst.”

Geen verloren jaren

Ondanks de weinige minuten heeft Teunckens geen spijt van zijn keuze voor de Great Old. “Bij Club Brugge was ik nog een jeugdkeepe­r die pas kwam piepen. Hier heb ik de stap kunnen zetten naar de eerste ploeg en zat ik wekelijks in de kern. Dit waren geen verloren jaren. Ik heb van Sinan geleerd hoe het moet.”

Met de Kroaat Davor Matijas haalde Antwerp al een nieuw sluitstuk in huis. Ook de Iraanse goalie Alireza Beiranvand is op komst én de club toont interesse in Jean Butez van Moeskroen. “Bolat opvolgen wordt allesbehal­ve een cadeau”, beseft Teunckens. “Sinan was enorm geliefd bij de fans en stond er iedere match. Bij elke tegengoal zullen velen zich afvragen:

Had Sinan kunnen stoppen?”

die

bal

niet

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium