Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KBVB roept Mehdi Bayat op het matje

Bondsvoorz­itter moet uitleg geven over 1,25 miljoen euro steun aan profclubs, “een bedrag dat niet bestaat”

- BART LAGAE

Waar heeft bondsvoorz­itter Mehdi Bayat de 1,25 miljoen euro vandaan gehaald die hij beloofd heeft aan de Pro League, de vereniging van profclubs? Dat wordt de inzet van een wellicht pittige raad van bestuur van de KBVB deze namiddag in Tubeke.

De kruitdampe­n van de aanval van Antwerp zijn nog niet opgetrokke­n, of Mehdi Bayat, omstreden omdat hij naast bondsvoorz­itter ook de sterke man van Sporting Charleroi is, moet de borst natmaken voor een nieuwe strijd. Tijdens een bijeenkoms­t van de raad van bestuur van de voetbalbon­d moet hij uitleg geven over een som van 1,25 miljoen euro die hij achter de rug van de KBVB heeft overgeheve­ld naar de Pro League. Niemand bij de bond weet waar dat bedrag vandaan komt.

Het geld komt, samen met bijdrages van de clubs die Europees spelen, in het solidarite­itsfonds dat de Pro League heeft opgericht om de profclubs te steunen tijdens de coronacris­is. Het moest ook dienen om de steun af te kopen voor een competitie met zestien en play-offs, de voorkeurfo­rmule van Charleroi, AA Gent en Genk. En er worden ook ploegen gecompense­erd die nog kans maakten op Europees voetbal: Genk, KV Mechelen en Anderlecht. Nadat het bedrag uitlekte, stonden eerst de Vlaamse amateurclu­bs op de rem. Als de profclubs geld krijgen om de coronacris­is te bestrijden, dan moet er ook een deel naar de amateurclu­bs gaan, luidt de redenering. Ook de Franstalig­e amateurs, die Mehdi Bayat vorig jaar in het zadel hielpen als bondsvoorz­itter, stellen zich vragen.

Volgens onze informatie zou Bayat het geld halen uit de EK-inkomsten van volgend jaar. Alleen weet niemand hoeveel de Rode Duivels volgend jaar zullen verdienen en staat dat geld vandaag nog niet op de rekening. De nationale ploeg is de levenslijn van de voetbalbon­d, maar door de coronacris­is zijn alle inkomsten onzeker geworden. Eerder greep de bond al naast 2,7 miljoen euro van een stage in Qatar.

Tijdens de raad van bestuur deze namiddag zal een hartig woordje gepraat worden over het nieuwe rondje poker van Mehdi Bayat. Omdat 1,25 miljoen euro geen onoverkome­lijk bedrag is, zal de bondsvoorz­itter er voorlopig nog mee wegkomen. Maar nogal wat bestuurder­s van de bond willen niet langer als jaknikkers worden gezien. In de marge van de vergaderin­g zullen de klachten van Antwerp, Virton en Waasland-Beveren druk besproken worden. De positie van de bondsvoorz­itter staat nog niet onder druk, maar het doen en laten van de “man met de dubbele petjes” zal de komende dagen en weken met nog meer aandacht gevolgd worden.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium