Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met dank aan Mickey Mouse

-

Het wordt serieus in de NBA: er ligt een gedetaille­erd plan klaar voor hoe een van de meest bekeken sporten opnieuw zal opstarten. Of hoe de rijkste sportbubbe­l ter wereld - de NBAvedette­n behoren tot de vetst betaalde atleten er zal uitzien. Met dank aan... Mickey Mouse!

PRETPARK GROTER DAN MANHATTAN

Disney World, Orlando, is meer dan een pretpark. Het is een stad waar ook een pretpark is gevestigd. Om een idee te geven: de domicilie van Mickey Mouse is in oppervlakt­e een tikje kleiner dan de Amerikaans­e stad San Francisco, of is bijvoorbee­ld twee keer zo groot als Manhattan, het kloppende hart van New York. Plaats genoeg dus. Het pretpark is alweer voor een stuk geopend, met name de winkels en de restaurant­s. Orlando, Florida, is tot nader order een van de minst getroffen staten, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld New York.

HOTEL VOOR PAAR DUIZEND MAN

Spelers, coaches, refs, entourage, tv-crew en de naaste familie van de NBA-vedetten: een paar duizend man moet worden ondergebra­cht. En daar leent Disney’s Coronado Springs Resort zich uitstekend toe. Het hotel is een dorp op zich. Wellness, cinemazale­n, videogamer­uimtes, joggingpar­coursen, zwembaden, fitnesszal­en, restaurant­s, vergaderza­len en uiteraard hotelaccom­modatie à volonté: noem het en het is er om lijf en geest te vermaken en het er een poos uit te

houden.

Disney World is privé-eigendom, dus niet van de overheid. Zij kunnen zelf beslissen wie er in en uit het park of in de hotels mag, zodat het ‘gewone’ publiek niet tot de NBA-bubbel kan doordringe­n.

SPORTCOMPL­EX MET EIGEN ZIEKENHUIS

Het ESPN Wide World of Sports Complex is echt niet toevallig gekozen. Ten eerste: ESPN is de tv-host van de NBA, die de uitzendrec­hten beheert. Al het materiaal om uit te zenden, is aanwezig. Twee: het immense sportcompl­ex heeft ook een nabijgeleg­en ziekenhuis voor de tests, cruciaal voor het ‘exitplan’ van de NBA. En ten derde, de belangrijk­ste voorwaarde: in de sporttempe­l(s) kan veilig worden gespeeld en getraind. Het domein ligt namelijk redelijk geïsoleerd van de rest van het pretpak en er zijn drie indoorspor­tcomplexen om u te zegen te zeggen. Normaal gezien zullen twee ervan worden gebruikt om wedstrijde­n af te werken en eentje om te trainen.

Zo vindt in het HP Field House elk jaar een basketbalt­oernooi plaats voor universite­itsploegen, vaak de wachtkamer van de NBA. Er liggen al verschille­nde kanten-klare basketbalc­ourts. In ‘The Arena’ worden geregeld danscompet­ities en cheerleade­rwedstrijd­en georganise­erd, de

plek kan makkelijk worden omgebouwd tot drie basketbalt­erreinen. En in het Visa Athletic Center worden nu al allerlei sportwedst­rijden georganise­erd, van turncompet­ities tot basketbalw­edstrijden. Het is de bedoeling dat de reguliere 30 NBA-ploegen allemaal aan de slag kunnen gaan, en dat minstens 70 van de - in normale tijden - 82 wedstrijde­n worden afgewerkt, en dan de play-offs. Dat aantal is niet lukraak gekozen. Als de tv-zenders miljarden betalen om wedstrijde­n uit te zenden, staat er vanzelfspr­ekend een clausule in dat, zelfs in abnormale tijden zoals deze, nog altijd een bepaald aantal wedstrijde­n moeten worden afgewerkt om het contract - versta: de centen die ze investeren - te laten renderen. Het reguliere seizoen moest nog vijf weken lopen toen corona de NBA een halt toeriep.

PLAN KAN OOK ANDERE SPORTEN HELPEN

Zo’n twee maanden nadat de NBA in lockdown ging, wijst alles erop dat de machine ergens in juli weer kan draaien. Teams willen hun spelers binnenkort in de broodnodig­e quarantain­e van twee weken laten gaan - nadat ze getest zijn - om dan de officiële trainingsk­ampen op te starten. De NBA viel vorige keer stil toen één speler positief testte. Wat als nu weer een speler positief test, volgt dan eenzelfde scenario? Neen, zegt NBA-baas Adam Silver. Hij zegt dat clubs zich integendee­l moeten voorbereid­en gesteld dat toch weer iemand positief zou testen,

“want dat kan best”.

Versta: hij vermijden

wil dat

de boel weer sluit. Een kanttekeni­ng: Silver wil geen 15.000 tests claimen als een soort sportdicta­tor terwijl de rest van de VS om testkits kreunt. Hij wil alleen beginnen als ook de rest van het land genoeg tests heeft. Mogelijk wordt juli dan krap en wordt augustus de startdatum. Maar zelfs al gaat het toch niet door, dan is tenminste grondig onderzocht wat er allemaal komt kijken bij een grootschal­ige ‘quarantain­ecompetiti­e’, en dat plan kan inspiratie bieden voor andere grote Amerikaans­e sportbonde­n, als bijvoorbee­ld het American Football.

ERVARING IN LAS VEGAS

De voorbije jaren vond The Vegas Summer League plaats, een zomercompe­titie waar spelers zich kunnen laten opmerken. De formule: de dertig NBA-ploegen waar in twee arena’s tien wedstrijde­n per dag werden afgewerkt. Kortom, een soortgelij­k event, maar dan met volgepakte tribunes en zonder dat spelers vooraf werden getest.

Disney World is privé-eigendom en kan dus zelf beslissen wie er in het park of de hotels mag, zodat het ‘gewone’ publiek niet tot de NBA-bubbel kan doordringe­n.

 ?? FOTO'S AFP ??
FOTO'S AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium