Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eerlijk gezegd had ik al jaren sympathie voor deze club”

21-jarige Borsbekena­ar Senne Lynen verlaat Nederland en verkast naar Brusselse traditiecl­ub Union

- DENNIS ROSIERS

Na drie seizoenen Telstar zegt Senne Lynen het Nederlands­e voetbal vaarwel. Op zijn 21ste maakt de Borsbekena­ar een knappe transfer naar Union, een hyperambit­ieuze traditiecl­ub die vol inzet op promotie naar de Jupiler Pro League. Met Felice Mazzu haalden de Brusselaar­s deze week nog een grote naam als trainer in huis.

Senne Lynen beschrijft zichzelf als een moderne, polyvalent­e middenveld­er. “Ik kan op alle posities centraal op het middenveld uit de voeten, maar bij Telstar werd ik de voorbije seizoenen meestal iets aanvallend­er uitgespeel­d. Dat doe ik ook het liefst. Ik ben een box-to-boxspeler, die het vooral van zijn loopvermog­en moet hebben.”

Lynen, die in de jeugdreeks­en 26 keer voor België uitkwam, belandde onder meer via Antwerp en Lierse in 2015 bij Club Brugge. “Ik kreeg er meteen mijn kans bij de beloften en mocht meetrainen onder topcoaches als Michel Preud’homme en Philippe Clement. In 2017 viel ik onder Ivan Leko, na enkele late transfers, net uit de kern.”

Heel veel geleerd bij Telstar

Het was het Nederlands­e Telstar, dat uitkomt in de Eerste Divisie en gelegen is ten noordweste­n van Amsterdam, dat Lynen een uitweg bood. “Na drie seizoenen bij Club Brugge was het tijd voor een andere uitdaging. Bij Telstar kwam ik in een erg goede ploeg terecht. We deden zelfs mee voor promotie naar de Eredivisie. Ik heb er heel veel kunnen spelen. De ervaring die ik er heb opgedaan, is onbetaalba­ar. Ik heb er enorm veel geleerd, want spelen in een eerste elftal is toch nog anders dan voetballen bij de beloften.”

De jonge Antwerpena­ar voelt zich dan ook gewapend om bij Union de concurrent­iestrijd aan te gaan. De Brusselse traditiecl­ub steekt haar ambities niet onder stoelen of banken en wil zo snel mogelijk de promotie naar de Jupiler Pro League afdwingen. “Ik ben uiteraard ontzettend blij dat ik voor deze mooie club kan spelen. Eerlijk gezegd heb ik al jaren sympathie voor Union. De club staat voor attractief, offensief voetbal en heeft een erg fanatieke achterban. Ik kan me die gewonnen bekerwedst­rijd op het veld van Anderlecht nog levendig voor de geest halen. Het is duidelijk dat de druk om te promoveren aanwezig is. Ik vind het knap dat ze dat ook publiekeli­jk durven uit te spreken. Het schrikt me zeker niet af, integendee­l.”

Al zal Lynen ongetwijfe­ld een aanpassing­speriode nodig hebben om vertrouwd te geraken aan het voetbal in eerste klasse B. “Ik kijk ernaar uit om in de Proximus League te voetballen. Ik wil me tonen aan het grote publiek in België. In Nederland was het vaak waar het om draaide. Dat zal in België anders zijn. De fysieke speelstijl zou me hoe dan ook moeten liggen.”

Felice Mazzu

lekker

voetballen

Union, dat in handen is van gokmiljard­air Tony Bloom, zette vorig weekend de torenhoge ambities kracht bij met een opmerkelij­ke nieuwkomer. Niemand minder dan Felice Mazzu, die na zijn ontslag bij landskampi­oen Genk zonder club zat, wordt de nieuwe T1 van Union. Lynen, die bij Club Brugge al onder enkele grote namen mocht voetballen, kijkt reikhalzen­d uit naar de samenwerki­ng.

“Ik was totaal niet op de hoogte dat de club met Mazzu in onderhande­ling was. Ik heb zijn naam nooit horen vallen tijdens onze gesprekken. Ik was dan ook erg verrast toen het nieuws werd bekendgema­akt. Felice Mazzu is voor mij al jaren een van de betere coaches in het Belgische voetbal. Hij heeft Charleroi weer op de kaart gezet. Ik ben nieuwsgier­ig naar zijn manier van werken.”

Wie de concurrent­en van Union in eerste klasse B zullen worden, is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk blijft ook Beerschot in de reeks, al beschikken de Ratten wel over de beste papieren voor de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale tegen OH Leuven. “Het zouden sowieso leuke wedstrijde­n worden tegen Beerschot, met dat vurige publiek. In mijn familie zijn er wel wat Antwerpfan­s, maar zelf heb ik geen uitgesprok­en voorkeur.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Senne Lynen (rechts) aan het werk met Telstar in de Nederlands­e eerste divisie tegen Chris Gloster van Jong PSV.
FOTO BELGAIMAGE Senne Lynen (rechts) aan het werk met Telstar in de Nederlands­e eerste divisie tegen Chris Gloster van Jong PSV.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium