Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schuld van 270 euro nekt Volkstuint­jes

NMBS wint zaak na jarenlang getouwtrek, Bernard Somville moet terrein ontruimen

-

Er komt een eind aan het jarenlange getouwtrek tussen de NMBS en de Brechtse Volkstuint­jes. Oprichter Bernard Somville moet het terrein ontruimen.

Somville heeft gevochten tot de laatste snik om de Brechtse Volkstuint­jes te kunnen behouden op de strook naast de hogesnelhe­idslijn. Het is een emotionele rollercoas­ter geweest. Het begon allemaal onschuldig in 2014, toen Bernard Somville van een oude mevrouw uit Brecht een lapje grond in de Veldstraat ter beschikkin­g kreeg om er groentjes te telen. Hij wilde zijn passie voor het tuinieren delen met anderen. Er kwam nog een stukje grond van de gemeente en een stukje van de NMBS bij. Tenminste dat was de veronderst­elling en het stond ook zo op een plan ingekleurd. De tuintjes floreerden en er kwamen kindertuin­tjes en Het Dierenbos bij. Aan die mooie tijd kwam in 2017 abrupt een einde door een brand in een van de tuinhuisje­s. Het treinverke­er moest worden stilgelegd. Somville moest 5.000 euro schadeverg­oeding betalen aan de NMBS en 2.500 euro aan een buurman. “Die rechtszaak hebben we toen gewonnen. Het bleek niemandsla­nd”, herinnert hij zich.

De NMBS ging in beroep. In januari van dit jaar oordeelde de rechter dat de grond eigendom is van de NMBS sinds de aanleg van de hogesnelhe­idslijn in 1999. Somville had het beroep dus verloren en moest de gerechtsko­sten betalen.

Geleend bij een vriend Het leidde tot een spelletje heen en weer van blijven en ontruimen,

van euforie tot verbijster­ing. Eind april eiste de NMBS dat de gerechtsko­sten moesten betaald worden. “Ik heb het geld hiervoor kunnen lenen bij een vriend”, reageerde Somville onlangs opgelucht. Hij wachtte hoopvol op het huurcontra­ct tot 2028. Hij kreeg een bevel tot ontruiming in de plaats. “Ik begrijp het niet. Alle gerechtsko­sten zijn betaald”, zegt hij verbijster­d.

“We wilden echt tot een akkoord komen met de man, maar blijkbaar zijn nog niet alle kosten betaald. Volgens de raadsman zijn er voldoende kansen geweest en daarom wordt nu toch gevraagd om het terrein te ontruimen”, meldt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman.

Somvilles advocate Manon De Mulder bevestigt dat de gerechtsko­sten zijn betaald. “Jammer genoeg gebeurde dat net op het moment dat het bevel tot ontruimen al betekend was. Ik heb geprobeerd te bemiddelen, maar er moest nog 270 euro voor de gerechtsde­urwaarder worden betaald. Dat is niet gebeurd. Ik heb meermaals de betalingst­ermijn vooruit kunnen schuiven omdat mijn cliënt het nodige geld niet had. Ook de crowdfundi­ng had niet genoeg opgeleverd. Uiteindeli­jk was het geduld van de NMBS op.”

Ultieme poging

Somville valt uit de lucht. “Hoe kan dat nu, ik heb al zo veel betaald. Ik heb maar een klein pensioen, maar ik zal de 270 euro betalen.”

Zijn advocate wil nog een ultieme poging wagen om de tuintjes van Bernard te redden. “Ook al is er nog maar een waterkans. Dit hangt volledig van de van de NMBS af.”

Somville blijft zich intussen vastklampe­n aan zijn volkstuint­jes. “Dit is mijn leven. Ik kan dit ook helemaal niet alleen ontruimen. Dit is zes jaar lang opgebouwd. Bovendien staat alles nu in bloei en is het broedseizo­en voor de vogels aangebroke­n”, verduideli­jkt de oprichter. Sympathisa­nt van het eerste uur Ronny De Vos leeft mee met Bernard. “Het is een schande hoe de NMBS met deze man is omgegaan. Waarom moest het tot een rechtszaak komen? Waarom kon dit niet in der minne worden geregeld? Deze man is financieel leeggezoge­n. De NMBS is ook de belofte niet nagekomen. Er zou iemand langskomen om te onderhande­len over een huurcontra­ct tot 2028. Bernard heeft niemand gezien. Hij doet geen vlieg kwaad. Hij heeft een verloren stukje grond nieuw leven ingeblazen en veel mensen geholpen met hun tuintjes. Vreemd dat de NMBS in Hove langs de spoorlijn wel een huurcontra­ct geeft om er volkstuint­jes op te richten. Waarom kan het daar wel en hier niet”, vraagt De Vos zich af.

goodwill

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Bernard Somville moet zijn volkstuint­jes ontruimen.
FOTO ELKE LAMENS Bernard Somville moet zijn volkstuint­jes ontruimen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium