Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reglement zorgt voor onrust

Subsidies

- (mads)

De gemeentera­ad keurde tijdens de laatste zitting een nieuw subsidiere­glement voor vereniging­en goed. Oppositiep­artij Groen was het daar niet mee eens en vroeg een maand uitstel om het reglement alsnog aan te passen.

Het nieuwe subsidiere­glement bepaalt dat toelagen voor vereniging­en voortaan afhankelij­k zullen zijn van beleidspri­oriteiten, die door het stadsbestu­ur worden opgelegd.

Raadslid Jitse Born (Groen) had daarbij zijn bedenkinge­n. “Ik heb al een aantal vereniging­en gecontacte­erd en die vrezen dat ze op deze manier een stuk minder subsidies zullen krijgen. Vooral voor jeugdbeweg­ingen betekent dat een financiële aderlating. Ze hebben jaarlijks een aantal vaste onkosten en zijn daarvoor voor een groot gedeelte afhankelij­k van de subsidies die ze krijgen. Zo dreigen ze een stuk van hun inkomsten te verliezen, als ze er niet in slagen om bijvoorbee­ld vijf vrijwillig­ers te laten werken tijdens een Mortsels evenement. Dit jaar zullen ze door de coronacris­is al minder inkomsten hebben, waardoor dit nieuwe reglement dubbel zo hard aankomt. Het lid- of kampgeld verhogen is geen optie. De financiële laagdrempe­ligheid is nu eenmaal de hoeksteen van hun werking.”

Met raad en daad bijstaan

Bevoegd schepen Ilse Lacante (N-VA) reageerde door te stellen dat het niet de bedoeling is om de vereniging­en in de steek te laten. “We zullen ze zeker blijven ondersteun­en en met raad en daad bijstaan.” Uiteindeli­jk werd het agendapunt goedgekeur­d. “We twijfelen niet aan de goede bedoelinge­n van het schepencol­lege, maar we hadden dit punt toch liever verdaagd naar een volgende zitting. Op die manier was er wat meer tijd om overleg te plegen en misschien toch tot een oplossing te komen, waar iedereen mee kan leven”, reageerde Jitse Born.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium