Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Den Theeuw was meer dan een volksfiguu­r”

Nieuwmoers­e legende in honderd verhaaltje­s gegoten

- ERIK VANDEWALLE

Deze maand honderd jaar geleden werd Leon Mattheeuse­n geboren. Iedereen kent hem als den Theeuw. De volksfiguu­r, gestorven in 2006, kreeg ondertusse­n al een straatnaam en was een van de Kalmthouts­e legendes in een strip. Nu neemt Fons Buyens hem mee in honderd korte verhaaltje­s.

Een Theeuwse Tondeldoos is de titel van het boek dat Nieuwmoere­naar Fons Buyens schreef over deze opmerkelij­ke volksfiguu­r. “Omdat hij honderd jaar geleden werd geboren, schreef ik honderd korte verhaaltje­s over het leven, de fratsen en het werk van Leon Mattheeuse­n. Dat is zijn echte naam, maar iedereen kent hem als den Theeuw.”

Den Theeuw kwam uit een kansarm gezin met vier kinderen. Zijn moeder had een vis- en krantenwin­keltje. Voor hij naar school ging, moest hij met de fiets naar Antwerpen om er verse vis te halen.

Het waren barre tijden in aanloop naar de Tweede Wereldoorl­og. Tijdens de oorlog werd hij een bedreven en vindingrij­ke smokkelaar en dat tot grote tevredenhe­id van heel wat Nieuwmoers­e gezinnen. Na de oorlog werd hij wielrenner. Zijn dagelijkse fietsronde­s maakten van hem een goed getraind coureur. Als onafhankel­ijke bij de wielrenner­s koerste hij onder meer samen met Rik Van Steenberge­n. Rijk werd hij er niet van en daarom begon hij een eigen fietsateli­er, waar jong en oud zijn fiets liet herstellen.

Woordspeli­ngen

“Den Theeuw hield van grappen en woordspeli­ngen. In mijn ogen is hij nog altijd een filosoof en een erg wijs man. Het was iemand die positief in het leven stond en zich heel vaak belangeloo­s inzette voor zijn medemensen. Hij was dan ook meer dan een volkse figuur in Nieuwmoer. Toen ik begon met mijn verhaaltje­s liet ik me leiden door uitspraken of anekdotes over den Theeuw. Maar al vlug begon ik met volledig verzonnen korte stukjes. Die vallen wel vaak terug op een grap of een uitspraak van hem. In mijn verhaaltje­s groeit den Theeuw uit tot meer dan een volksfiguu­r, tot meer dan een Nieuwmoere­naar. Hij overstijgt de grenzen van Nieuwmoer en Kalmthout. In die verhaaltje­s haalt hij universele waarden aan en daarom zijn die korte stukjes zowel te proeven door de mensen hier als door lezers elders in Vlaanderen of Nederland. Den Theeuw trok met zijn fiets ook heel dikwijls de grens met Nederland over. Niet moeilijk, want die ligt hier achter de hoek”, geeft Fons Buyens nog mee.

‘Een Theeuwse Tondeldoos’ kost 17 euro en is onder meer te koop bij Pro Bikes Buysen, Kerkstraat 14 en Spar Nieuwmoer, Wuustwezel­steenweg 13

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Fons Buyens: “Den Theeuw overstijgt de grenzen van Nieuwmoer en Kalmthout.”
FOTO ERIK VANDEWALLE Fons Buyens: “Den Theeuw overstijgt de grenzen van Nieuwmoer en Kalmthout.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium