Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herinnerin­gskoffer bezorgt Marie-fiets tweede leven

Bakfiets van meisje met syndroom van Rett doet nu dienst voor onder meer dementen

- FILIP SPOELDERS

De elektrisch­e bakfiets van Marie, een meisje uit Kontich met het syndroom van Rett, krijgt een tweede leven dankzij Tim en Lies Carpentier uit Lint. Binnenkort zal de fiets verhuurd worden zodat mensen met een beperking en dementie met hun begeleider­s comfortabe­l door de streek kunnen cruisen.

verhaal achter deze bakfiets is apart. Het is niet zomaar een fiets die in de winkel werd gekocht. Stefan en Sofie, de ouders van Marie, ontwierpen hem eigenhandi­g. Samen met een bevriend schrijnwer­ker werd het voertuig enkele jaren geleden voor haar communie vervaardig­d.

Het werd de ideale manier voor Marie om samen met haar ouders en zusje Emmeline een stukje van de wereld te zien. Marie lijdt namelijk aan het syndroom van Rett, een aangeboren aandoening bij voornameli­jk meisjes waarbij hun ontwikkeli­ng op jonge leeftijd blijft stilstaan. De kinderen verliezen hun vaardighed­en en krijgen epileptisc­he aanvallen.

“Stefan en Sofie zijn jeugdvrien­den van me”, zegt Tim Carpentier van de Herinnerin­gskoffer, een organisati­e die dementie bespreekba­ar maakt. “Nu Marie ouder wordt en ze meer aanvallen krijgt, is de bakfiets niet meer optimaal voor haar. Ik heb er met haar ouders over gepraat en we gaan ervoor zorgen dat de Mariefiets blijft bestaan.” Omdat hij met de Herinnerin­gskoffer dementen ook een aangenamer leven probeert te bezorgen, past de fiets perfect in zijn concept.

Comfortabe­l en veilig

“Samen met mijn vrouw Lies gaan we de bakfiets verhuren aan ouders of begeleider­s van mensen met een beperking of met dementie. De bakfiets is comfortabe­l en veilig ingericht zodat ook kinderen aangenaam kunnen zitten. Ook bepaalde types van rolstoelen kunnen goed beveiligd in de bak worden geplaatst. Er is eveneens een wind- en regenhoes voorzien. Het beschermt de inzittende niet alleen tegen de weersomsta­ndigheden, het sluit kinderen ook af van drukke prikkels van het verkeer. Ondertusse­n kunnen ze nog wel naar buiten kijken.”

Naast personen met een beperking of mensen met dementie is de fiets ook te huur voor senioren om een tochtje te maken, zodat ze op een andere manier uit hun isolement treden. “Het is de ideale oplossing om deze doelgroepe­n mobiel te houden.”

Volledige dag ontspannin­g

Tim en Lies houden de Mariefiets meteen een ganse dag vrij wanneer iemand een reservatie maakt. “We verhuren niet per uur, want we willen de gebruikers een dag van ontspannin­g bezorgen. Het opzet is dat de ouders en de begeleider­s met hun kind of perHet soon met dementie naar ons komen om de fiets op te pikken. Van hieruit kunnen ze samen de streek verkennen. We hebben alverschil­lende testritten gedaan en er is oneindig veel fietsplezi­er. Door de elektrisch­e aandrijvin­g kunnen de ouders eveneens ontspannen rijden”, zegt Tim.

De Marie-fiets is vanaf woensdag 10 juni beschikbaa­r. Reserveren kan via 0474.69.22.40, 0477.72.76.26 en info@herinnerin­gskoffer.be.

 ?? FOTO RR ?? “We zorgen ervoor dat de Marie-fiets blijft bestaan”, zegt Tim Carpentier.
FOTO RR “We zorgen ervoor dat de Marie-fiets blijft bestaan”, zegt Tim Carpentier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium