Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook gym en bowling kunnen coronaproo­f ”

Sportieve bedrijven langs A12 bundelen krachten om te heropenen

- PATRICK POPPE

Veel bedrijven die te maken hebben met vrije tijd, sport en beweging blijven nog altijd gesloten. Langs de A12 alleen al gaat het over negen bedrijven die staan te popelen om weer klanten te mogen ontvangen. Zij hebben de handen in elkaar geslagen via hun initiatief A12 Beweegt.

A12 Beweegt bestaat uit Wima Bowling, Dance Duplex, Casteleyn Squash, Inkart, Yonex Badminton, Jump Univerz, GymTonic, AGS Golf en Aspen Ski. “Sport en beweging zijn onontbeerl­ijk, dit werd al meermaals bevestigd door dokters en virologen”, zegt Dirk Van Hooydonck van Inkart.

Ook al gaat het vooral om indoorbedr­ijven, ze kunnen veilig heropenen, zegt Van Hooydonck. “Winkels, markten, speelplein­en en sportterre­inen mochten allemaal al openen, met duidelijke maatregele­n. Ook onze bedrijven hebben een duidelijk protocol uitgeschre­ven waardoor een veilige opening perfect mogelijk is. A12

Beweegt sprak daarover met collega Kris Van Ingelgem van AGS Golf, dat wel mocht openen. Hij gaf aan dat hun regeling goed werkt en dat de leden het goed opvolgen. Als club nemen wij de verantwoor­delijkheid om onze leden te informeren en te sensibilis­eren. Alle bedrijven werkten daarbij hun eigen regeling uit.”

Helmenkast­en

Lynn Schillebee­ckx van Dance Duplex heeft haar protocol in detail uitgewerkt, zelfs de manier waarop ouders hun kinderen komen afzetten, staat beschreven. Bij GymTonic worden de toestellen om de twee uur gedesinfec­teerd. Bij Yonex laat Rik Moens weten dat zij sowieso met een minimum aan personeel werken en dat de leden hun eigen sportmater­iaal meebrengen. Dat is ook het geval bij Casteleyn Squash. Inkart gaat dan weer de helmen voor en na elke kartsessie ontsmetten met UVC-licht en dan in speciaal daarvoor gemaakte helmenkast­en steken.

Die werden woensdag geleverd.

“Bij Wima Bowling gebruiken we maar de helft van de banen en zorgen we ervoor dat de reservatie­s niet synchroon lopen zodat er minder contact is”, zegt Johnny Crijns. “De bowlingbal­len worden ontsmet of er wordt met handschoen­tjes gespeeld. De fameuze bowlingsch­oenen zijn ook niet nodig: bowlers krijgen zogeheten

safe socks over hun eigen schoenen. Eigenlijk waren we hier al drie, vier weken klaar voor. We kunnen zo maximaal acht banen openen en veertig bowlers per keer toelaten. Aangezien we sowieso al met een reservatie­systeem werkten, mag dat geen probleem zijn. We stuurden daarom vanuit de eigenaars van meerdere bowlingzal­en weken geleden al ons protocol door naar de GEES, maar kregen nooit antwoord. Nu willen we samen met de bedrijven van A12 Beweegt de overheid oproepen om dringend de beslissing te herzien.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Olivier De Schepper (Inkart), Johnny Crijns (Wima Bowling) en Dirk Van Hooydonck (Inkart).
FOTO JORIS HERREGODS Olivier De Schepper (Inkart), Johnny Crijns (Wima Bowling) en Dirk Van Hooydonck (Inkart).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium