Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25.000 euro budget voor creatieve ideeën

Ideeënfabr­iek moet participat­ie stimuleren

- (mads)

Via de Ideeënfabr­iek, een nieuwe impulssubs­idie, reserveert de stad Mortsel elk jaar 25.000 euro voor inwoners en vereniging­en met een creatief idee.

De gemeentera­ad keurde dinsdag het nieuwe participat­iereglemen­t goed. Naast de Ideeënfabr­iek creeert dat reglement allerhande nieuwe mogelijkhe­den om Mortselaar­s te informeren, te betrekken en te laten participer­en.

“We willen de Mortselse inwoners en vereniging­en nog beter betrekken bij het beleid. Niet alleen door meer en betere mogelijkhe­den te geven voor inspraak en advies, maar ook door ze de kans te geven om creatieve ideeën met een meerwaarde voor Mortsel te realiseren”, licht schepen van Participat­ie Steve D’Hulster (sp.a - I Love Mortsel) toe.

“Jaarlijks zullen we vanaf nu 25.000 euro uittrekken voor vernieuwen­de ideeën die op een of andere manier een meerwaarde opleveren voor Mortsel. Kleinschal­ige ideeën (bijvoorbee­ld op buurtnivea­u) kunnen tot 1.000 euro ondersteun­d worden. Grotere ideeën kunnen zelfs tot 5.000 euro ondersteun­ing krijgen. In de vorige legislatuu­r waren er enkele prachtige burgerinit­iatieven zoals Gebermte, Labfort en de Ronde van Mortsel Dorp. Zulke initiatiev­en willen we de komende jaren ook een financieel duwtje in de rug kunnen geven.”

Informatie­tank

Naast de adviesrade­n wil het bestuur ook meer kansen geven aan de gewone, niet-georganise­erde Mortselaar­s om hun stem te laten horen. Via Atelier P zullen ze de kans krijgen om hun mening te geven over belangrijk­e thema’s of projecten in de stad. Drie keer per jaar zal de stad een informatie­tank organisere­n over belangrijk­e thema’s en projecten. “Op die manier zullen adviesrade­n, vereniging­en en geïnteress­eerde Mortselaar­s een uitgebreid­e toelichtin­g krijgen over belangrijk­e projecten of thema’s in de stad.”

Ook het reglement voor het inrichten van buurtfeest­en werd versoepeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium