Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoogspanni­ng rond Het Oogappeltj­e en ‘t Laar

Al 1.500 handtekeni­ngen voor meer overleg

- (jaa)

Al 1.500 mensen onderteken­den de petitie met eis voor meer overleg alvorens de twee gemeenteli­jke basisschol­en op 1 september worden overgedrag­en aan het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!).

De spanning stijgt in Wommelgem. De gemeentera­ad beslist vanavond over de omstreden overdracht van Het Oogappeltj­e en ’t Laar naar het GO!. Een beleidsint­entie die slechts tien dagen geleden werd bekendgema­akt aan leerkracht­en en ouders. Onder meer die timing, maar ook de vele onzekerhed­en, hebben de beide ouderraden aangezet tot verzet. Op de gemeentera­ad mogen ze niet aanwezig zijn, maar dat de comités in enkele dagen 1.500 handtekeni­ngen wisten te verzamelen, maakt dat ze virtueel zeker mee rond de tafel zullen zitten tijdens de vergaderin­g.

Overgangsp­eriode

Intussen zit Onderwijss­chepen Kelly Joris (Open Vld), wier kinderen zelf school lopen in Het Oogappeltj­e, verveeld met bepaalde misvatting­en. “De GO! scholengro­ep Fluxus zal een sterkere ondersteun­ing bieden aan directeurs en schoolteam­s”, maakt ze zich sterk. “Het schepencol­lege waakt over het behoud van de identiteit van elke school. De schoolcult­uur, het pedagogisc­h beleid en de werkwijze in de klas kunnen ongewijzig­d blijven.”

“De eindtermen zijn voor alle scholen hetzelfde. De leerplanne­n van gemeenteli­jk en gemeenscha­psonderwij­s sluiten nauw aan op elkaar. De leerkracht­en kunnen dezelfde schoolboek­en en methodieke­n blijven hanteren. Bovendien is er een overgangsp­eriode van twee jaar waarin niets verandert. Er gaan ook geen klassen worden samengevoe­gd tot veertig kinderen.”

Volgens Joris kreeg het onderwijze­nd personeel duidelijke garanties dat ze in hun school kunnen blijven, met behoud van hun rechten en anciënnite­it. Zij krijgen tot 1 juni de tijd om over hun toekomst te beslissen.

“We respectere­n ieders keuze, maar ik hoop dat zoveel mogelijk leerkracht­en en directies de stap mee zetten”, aldus de Onderwijss­chepen. “Zij vormen immers de ziel van de school. En de gemeente blijft eigenaar van de gronden. Het GO! kan 66 jaar de gebouwen gebruiken, maar alleen om kleuter- en lager onderwijs te organisere­n.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het Oogappeltj­e werd pas vernieuwd en uitgebreid.
FOTO JAN AUMAN Het Oogappeltj­e werd pas vernieuwd en uitgebreid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium