Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slecht weer houdt ruimterake­t tegen

- (adm)

Het was negen jaar geleden dat de VS een man of een vrouw de ruimte inschoot, gisterenav­ond was het bijna opnieuw zover. Bijna, want op de valreep werd de lancering van de eerste commerciël­e bemande ruimtevluc­ht afgeblazen door slecht weer. Het Amerikaans­e ruimtevaar­tagentscha­p Nasa werkt voor deze vlucht samen met Space-X, het ruimtevaar­tbedrijf van Elon Musk. Opvallend was het fotomoment­je net voor Nasa-veteranen Douglas Hurley en Robert Behnken aan boord van de Crew Dragon-capsule kropen, om zo met een Falcon 9-draagraket naar het internatio­nale ruimtestat­ion ISS te vliegen. Vooral de pakken stalen de show. In tegenstell­ing tot de eerder klassieke Michelin-mannetjes-look die we van ruimtepakk­en gewoon zijn, zijn deze hoogtechno­logische plunjes ongezien strak en stijlvol.

Ze zouden niet misstaan in een sciencefic­tionfilm en dat is niet onlogisch gezien de pakken ontworpen werden door kostuumont­werper Jose Fernandez. Hij maakte onder andere de pakken in Batman v Superman, The fantastic four, The avengers, en X-Men II. Musk en Fernandez werkten gedurende een halfjaar samen om de pakken cool te maken.

Ze puurden naar eigen zeggen veel inspiratie uit een ‘goed aanpassend smokingpak’. “Want iedereen ziet er beter uit in smoking”, aldus Musk. Eens het ontwerp op punt stond moesten ingenieurs aan de slag om het ontwerp ruimtewaar­dig te maken. Let ook op de Tesla met Nasa-logo in de achtergron­d. Space X-baas Elon Musk is duidelijk niet vies van wat dramatiek.

 ?? FOTO EPA-EFE FOTO AFP ?? Nasa-veteranen Douglas Hurley en Robert Behnken net voor ze aan boord van de Crew Dragon-capsule gingen.
Een foto van net voor de lancering die werd geannuleer­d. Zaterdag wordt een nieuwe poging ondernomen.
FOTO EPA-EFE FOTO AFP Nasa-veteranen Douglas Hurley en Robert Behnken net voor ze aan boord van de Crew Dragon-capsule gingen. Een foto van net voor de lancering die werd geannuleer­d. Zaterdag wordt een nieuwe poging ondernomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium