Gazet van Antwerpen Stad en Rand

België krijgt 5,5 miljard (voorlopig)

Europese Commissie stelt economisch herstelfon­ds voor

- MARC VAN DE WEYER

Na het Europees Parlement en vorige week het duo Merkel-Macron heeft de Europese Commissie gisteren haar herstelpla­n voor de coronacris­is ontvouwd. Als de 27 lidstaten instemmen, wil ze 750 miljard euro op de financiële markten lenen om 500 miljard weg te schenken. België zou 5,4 miljard euro ontvangen.

Nadat kanselier Merkel vorige week een historisch­e bocht maakte door in te stemmen met een transferun­ie, toen ze met president Macron een herstelpla­n van 500 miljard euro voorstelde, giften aan lidstaten, was het gisteren aan voorzitter Ursula von der Leyen om het plan van de Europese Commissie te presentere­n in het Europees Parlement.

De Commissiep­lannen zouden de komende jaren 1,85 biljoen euro (1.850 miljard) kosten, als de 27 lidstaten ze goedkeuren. De commissie wil daarvan 750 miljard euro gaan lenen op de financiële markten voor een herstelpla­n, bovenop een meerjarenb­egroting (2021-2027) van 1.100 miljard euro. De lening zou tussen 2028 en 2058 afbetaald worden, deels met nieuwe eigen middelen zoals een belasting op grote (tech)bedrijven en een klimaattak­s op emissiehan­del en vervuilend­e (koolstof)import. De lidstaten moeten overigens wel een plan opmaken hoe ze het geld besteden, in overeenste­mming met het ‘Europees semester’, de aanbevelin­gen (zoals hervorming­en of bezuinigin­gen) die ze ieder half jaar van de Commissie krijgen.

Economisch­e weerbaarhe­id

De 750 miljard euro van het herstelpla­n (500 miljard ‘subsidies’ en 250 miljard leningen aan lidstaten) zouden vooral naar de ontegenspr­ekelijk zwaarst getroffen landen Italië en Spanje gaan, respectiev­elijk 173 en 140 miljard. De lidstaten moeten overigens wel een plan opmaken hoe ze het geld besteden, in overeenste­mming met het ‘Europees semester’, de aanbevelin­gen (zoals hervorming­en of bezuinigin­gen) die ze ieder half jaar van de Commissie krijgen.

De Italianen zouden 91 miljard als subsidies krijgen. Een schrille tegenstell­ing met ons land dat 5,4 miljard euro subsidies zou krijgen, terwijl het in verhouding tot het inwonertal na Spanje het hoogste aantal coronadode­n telt (zoals de krant gisteren nog constateer­de). Landen met minder doden in Midden-Europa krijgen meer geld. Het aantal overlijden­s

El Pais speelt dan ook geen rol in de verdeling, wel de ‘economisch­e weerbaarhe­id’ van de lidstaat. Nederland krijgt zo 6,7 miljard euro, per hoofd nog minder dan ons land.

“We zijn natuurlijk een klein land. De directe steun mag dan niet zo groot zijn, België vaart er wel bij als de hele Europese economie zich herstelt”, zegt Europarlem­entslid Hilde Vautmans (Renew Europe, open Vld). “Het Commissiev­oorstel was drie maanden geleden ondenkbaar. Het is goed dat er een Europese lening komt, over een tijdspanne van 30 jaar. De burgers zullen er de voordelen van voelen, maar niet voor moeten betalen, want de kosten zullen gedragen worden door onder andere nieuwe eigen middelen als een digitax of een CO2 border tax

(invoerheff­ing op het koolstofge­halte van producten, red.).”

Vautmans’ partijgeno­ot minister van Financiën Alexander De Croo looft het Commissiep­lan als “evenwicht tussen solidarite­it en verantwoor­delijkheid.” “Het is een Copernicaa­nse omwentelin­g door te erkennen dat de Commissie zelf geld kan ophalen op de markten.” De Croo hoopt dat er een eind komt aan de “steriele stellingen­oorlog tussen Noord- en Zuid-Europese landen.” Vorig weekend kwamen Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken, de ‘zuinige vier’, nog met een (tegen)voorstel: geen subsidies maar leningen waar voorwaarde­n aan waren verbonden.

De Italiaanse premier Conte noemde het Commissiev­oorstel gisteren een “uitstekend signaal”. Het is wachten op de reactie van de ‘zuinigen’, op de eerste plaats de Nederlands­e premier Rutte, die meer dan ooit onder druk staan nu ze hun machtigste bondgenoot Merkel verloren hebben. Voor de door de Commissie voorgestel­de operatie is ook de goedkeurin­g van de nationale parlemente­n nodig, waaronder ook de Nederlands­e Tweede Kamer die zich recent nog tegen coronabond­s uitsprak. Het strijdperk verplaatst zich nu naar de Europese Raad. Voorzitter Charles Michel wil het voorstel op een top op 19 juni bespreken.

Alexander De Croo

Minister van Financiën (Open Vld) “Het is een Copernicaa­nse omwentelin­g door te erkennen dat de Commissie zelf geld kan ophalen op de markten.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium