Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ellenlange files in haven door coronamaat­regel

Truckers klagen “gevaarlijk­e situatie” Noordzeete­rminal aan

- (dvd)

De verkeerssi­tuatie aan kaai 913 in het havengebie­d, waar de Noordzeete­rminal van PSA ligt, is al weken verschrikk­elijk. Dat melden verschille­nde truckers. In een filmpje is te zien hoe honderden vrachtwage­ns staan aan te schuiven om de terminal op te kunnen. De oorzaak: het coronaviru­s. Of wat had u gedacht?

Op het twee minuten durende filmpje dat onze redactie doorgestuu­rd kreeg, zijn meer dan zeventig vrachtwage­ns te zien die allemaal staan aan te schuiven om op kaai 913 te kunnen. Truckers klagen over de gevaarlijk­e situatie die daardoor ontstaat op de Scheldelaa­n, maar ook over het economisch verlies. “Vooral tijdens de piekmoment­en, wanneer er net een groot schip is aangekomen, is het rampzalig”, klinkt het. Truckers beschrijve­n hoe ze twee uur moeten staan wachten. “Niet normaal meer.”

PSA, de uitbater van de Noordzeete­rminal, is naar eigen zeggen op de hoogte van het probleem. “Door de huidige situatie rond Covid-19 waren we jammer genoeg genoodzaak­t om het aantal aanmelding­sdesks terug te

schroeven van tien naar vijf”, reageert woordvoerd­er Pieter Hofkens. “Aan die desks moeten de chauffeurs zich aanmelden zodat ze hun parkeerpla­ats toegewezen kunnen krijgen. Het probleem is dat we de regels rond social distancing niet kunnen respectere­n als alle desks openblijve­n.”

PSA werkt aan een oplossing. “Op dit moment wordt er al doorgewerk­t tijdens de schaft om de files proberen in te perken. We willen nu op korte termijn ook bekijken hoe we de capaciteit van de aanmelding­sdesks weer kunnen opschroeve­n. Maar we willen wel benadrukke­n dat deze noodzakeli­jke maatregel is genomen voor de veiligheid van de chauffeurs.”

 ?? FOTO RR ?? In het filmpje is te zien hoe ruim zeventig vrachtwage­ns staan aan te schuiven om kaai 913 op te kunnen rijden.
FOTO RR In het filmpje is te zien hoe ruim zeventig vrachtwage­ns staan aan te schuiven om kaai 913 op te kunnen rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium