Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winkelkar duurder dan voor coronacris­is

Onderzoek Test-Aankoop wijst op prijsstijg­ingen tot ruim 5% in supermarkt­en

- THIERRY GOEMAN

Supermarkt­ketens mogen dan wel opnieuw promotie voeren, als consument betalen we aan de kassa toch nog altijd meer dan voor de coronacris­is. Dat blijkt uit onderzoek van TestAankoo­p.

Sinds de coronacris­is betaalden we meer in het warenhuis. De reden is vrij simpel: de Veiligheid­sraad besliste om promoties te verbieden om zo het hamsterged­rag af te remmen. Maar vandaag mag er weer volop reclame worden gemaakt, en toch is de initiële prijsopsto­ot verre van weggewerkt. Dat zegt Simon November, woordvoerd­er van Test-Aankoop, dat geregeld een korf van 267 niet-bederfbare producten vergelijkt in de verschille­nde warenhuize­n. Het gaat om kruidenier­swaren, verzorging­sproducten, dranken en zuivel van zowel (inter)nationale merken als huismerken en witte producten. Geen verse producten, want die prijzen durven al eens te schommelen.

“Begin april, toen de oorspronke­lijk geplande promoties opnieuw werden toegelaten, was er een kleine prijsdalin­g van zo’n 1% bij Colruyt, Collect&Go en Cora”, zegt November. “Daarna had de terugkeer van de bonusfolde­rs met nieuwe prijskorti­ngen bij Albert Heijn een duidelijk effect. Ook in de eerste twee weken van mei was er een hoopgevend­e dalende tendens bij Colruyt, Collect&Go en Carrefour Hyper. Toch lag hun prijsnivea­u toen nog steeds 4 en 3% boven dat van begin maart.”

Die trend lijkt nu helaas te keren, stelt November. Colruyt is momenteel 5,2% duurder dan begin maart. Bij Collect&Go gaat het, in diezelfde periode, om een stijging met 4,1% en bij Carrefour Hyper om 3,7%. Bij Albert Heijn is het prijsnivea­u op dit moment 1,5% duurder dan begin maart. Bij Delhaize is de stijging ten opzichte van toen beperkt tot 0,5%. Match en Intermarch­é zijn zelfs net iets goedkoper dan begin maart.

Colruyt verbaasd

Volgens Yana Morren van Colruyt is de keten verbaasd over de resultaten van het onderzoek. “Ze kloppen niet met onze eigen analyses en prijsmetin­gen. Colruyt garandeert altijd de laagste prijs. Klanten kunnen hiervoor nog altijd op hun beide oren slapen, ook in deze wat moeilijker­e tijden”, klinkt het in een reactie.

Gino Van Ossel, professor Retail & Trade Marketing aan Vlerick Business School, zou het unfair vinden om nu te stellen dat warenhuize­n geprofitee­rd hebben van de coronacris­is. “Dat ze goed geboerd hebben de jongste paar maanden, daar is geen twijfel over. Overal is de omzet fors gestegen. Maar ze hebben toch ook grote inspanning­en geleverd om de bevoorradi­ng op punt te houden, vaak in moeilijke omstandigh­eden. En ze hebben ook veel extra kosten moeten maken.”

Carrefour heeft intussen een prijsdalin­g aangekondi­gd voor duizend producten vanaf 27 mei. Colruyt stopte een reductiebo­n van 3% in de brievenbus­sen die geldig is van 25 mei tot en met 2 juni.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium