Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG... UW MENING

Moeten straten en pleinen afgesloten worden voor ruimere terrassen voor de horeca?

-

Natuurlijk

Natuurlijk moet men dat doen. Het gaat hier om het overleven van veel horecazake­n. Mensen die hier tegen zijn, zijn waarschijn­lijk zelf geen klant. Snel heropenen met grotere terrassen is de boodschap!

PATRICK MESTACH, BORGERHOUT

Kans geven

Een goede verkeersdo­orstroming blijft natuurlijk belangrijk, maar toch moet dit idee zeker een kans krijgen. Veel cafés zijn immers genoodzaak­t om grotere terrassen op te stellen om meer klanten te kunnen ontvangen en voldoende geld in het laatje te krijgen. Eén kanttekeni­ng: je brengt zo toch meer volk bijeen, wat mogelijk risico’s inhoudt, ook wat betreft straatlawa­ai. Maar als het met kermissen kan – en daar zat je vaak als sardines in een blikje bij elkaar – dan moet het nu ook kunnen. Het gaat toch om het overleven van een hele sector. En iedereen staat te popelen om een zalig terrasje te doen. Gun het ons, met gezond verstand uiteraard.

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Oneerlijke concurrent­ie

Het is oneerlijke concurrent­ie ten opzichte van zij die geen terras hebben of niet kunnen uitbreiden. Een terras op een andere plaats? Hoe moet men dat dan bedienen? Worden de obers ineens sportbeoef­enaars? Tegen welke prijs? En wat als het ineens slecht weer wordt?

ROGER GOOSSENS, LIER

Marktplein

Zeker! Turnhout heeft een uiterst koud marktplein. Er is daar plaats genoeg voor grote terrassen. Het plein zal er alleen maar mooier van worden.

JAN VERHEYEN, TURNHOUT

Geen goed idee

A priori geen goed idee: eerst afwachten of er wel volk op café zal willen gaan, want dat lijkt twijfelach­tig. Cafébezoek is voor veel mensen het laatste van hun zorgen. Is het ook niet al te risicovol om iets te gaan drinken uit hetzelfde glas waaruit iemand anders vlak ervoor heeft gedronken?

FRANK BASTIAENS, BERCHEM

Leven in de brouwerij Als er echt geen andere mogelijkhe­id bestaat,

mogen cafébazen hun terrassen verruimen. Desnoods mogen er straten worden afgesloten, in het belang van de goede zaak. In een stad als Antwerpen zie ik geen enkel probleem om dit te realiseren. Voor oudere mensen kan het misschien wel een nadeel zijn dat er wat meer afstand (te voet) zal moeten worden afgelegd. Verder vind ik het een topidee, waar gerust aan gesleuteld mag worden. Want velen snakken naar wat leven in de brouwerij.

EDDY WOLFS, TREMELO

Alle maatregele­n afschaffen

Het zou vooral een goede oplossing zijn voor de horeca en andere sectoren om alle maatregele­n van de lockdown af te schaffen. Er is helemaal geen effect geregistre­erd van het paasweeken­d of andere versoepeli­ngen. Ook Zweden blijkt niet onderuit te gaan. Het wordt stilaan duidelijk dat al die maatregele­n niets geholpen hebben, maar dat onze eigen (r)overheid ondertusse­n wel onze economie kapot maakt. Wie bang is, of verhoogd risico draagt, heeft de vrijheid om zichzelf te isoleren. Maar niemand heeft het recht alle anderen te isoleren. Ook de overheid niet.

JAN PAULUSSEN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres. Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Contact tracing

Met het lanceren van de contact tracing slaat de overheid eens te meer een beschamend figuur. Voor ruim 100 miljoen euro mogen we toch een serieus werkend systeem verwachten? Niets is minder waar. Natuurlijk willen de mensen het achterste van hun tong niet laten zien! Men is beducht om het uitwissele­n van gegevens. De privacywaa­khond is vernietige­nd over het juridisch kader voor het telefonisc­h contact tracen. Dit wordt eens te meer een calvarie die in alle stilte zal begraven worden.

FRED ENTBROUXK, BOECHOUT

Te veel politici

Nu moet het toch wel voor iedereen duidelijk zijn dat België nooit goed kan bestuurd worden omdat we véél te veel politici hebben, die elkaar vooral tegenwerke­n. Het dringendst­e wat er moet gebeuren zijn twaalf noodzakeli­jke en voor de hand liggende maatregele­n, die uit lafheid nooit zullen genomen worden. Daarom beperk ik me hier tot deze vier: schaf de senaat af (nutteloze politieke fossielen). Schaf de kabinetten af (alleen in bananenrep­ublieken mogen minister zoveel vriendjes meebrengen als bij ons). Fuseer de negentien Brusselse baronieën (ineens zal Brussel geld over hebben in plaats van te kort). En halveer de dotaties aan de politieke partijen (de particrati­e is véél te groot).

MARC MATHÉ, SINT-JOB-IN’T-GOOR

Democratie?

Vorige zaterdagav­ond vroeg Jan Leyers zijn gasten in Nachtwacht op Canvas of België nog een democratie is. Volgens mij is het antwoord hierop negatief. De Waalse politici, vertegenwo­ordigers van 3.645.000 burgers, sturen erop aan om de Vlaamse politici, vertegenwo­ordigers van 6.629.000 burgers (cijfers per 01/01/20), een regering te doen vormen, gezet naar Waalse hand. Erg democratis­ch lijkt me dat niet. Welke politici hebben ons land ooit zo geconstrue­erd? O ja, ik weet het. Die hebben nu een vetbetaald­e job in het Europees Parlement. Laat die staatsherv­orming maar komen, liefst zo snel mogelijk.

JOHNNY GILIS, ZOERSEL

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium