Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ouders stappen collectief uit schoolraad buitengewo­on onderwijs

Ouders in schoolraad buitengewo­on Stedelijk Onderwijs nemen collectief ontslag

- JAN STASSIJNS

De ouders in de schoolraad van de Leerexpert hebben collectief ontslag genomen. Daarmee willen ze de situatie in het buitengewo­on Stedelijk Onderwijs aankaarten. “Mindervali­de kinderen worden vergeten. En niemand komt voor hen op”, zegt Victor Leys, een van de ouders.

Maandag las u in uw krant het verhaal van de 13-jarige Sébastian. Hij heeft een zware beperking en volgt buitengewo­on onderwijs bij MFC Mytyl - De Leerexpert Dullingen in Brasschaat. Zijn ouders kregen te horen dat hij nog tot 31 augustus niet welkom is in de opvang op school.

En Sébastian is geen alleenstaa­nd geval. Dinsdag hebben de ouders uit protest collectief ontslag genomen uit de schoolraad van de Leerexpert, het buitengewo­on onderwijs van het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen. De schoolraad is een verplicht adviesorga­an van leerkracht­en, directies en ouders, met als doel tot een participat­ief beleid te komen. Of beter was, want de ouders zijn dus uit ongenoegen opgestapt. “Schrijnend”, zo noemen de ouders de situatie van kinderen met een beperking. “Niemand neemt het op voor de mindervali­de kinderen, hun ouders en hun gezinnen”, zegt Victor Leys. “Achter de muren van huizen waar mindervali­de kinderen wonen, spelen zich menselijke drama’s af.”

Noodopvang

De ouders verwijzen naar de MFC’s, de multifunct­ionele centra voor personen met een beperking tot en met 21 jaar. Een semi-internaat zeg maar, waar kinderen ambulant terechtkun­nen. In Brasschaat is er zo een, MFC Mytyl, verbonden aan De Leerexpert Dullingen. “Maar op 13 maart sloten ze de deuren samen met de scholen”, weet Leys. “De MFC’s moesten noodopvang voorzien, maar die is vrijwel onbestaand­e. Dat was het begin van de lijdensweg. En niemand vraagt zich af hoe die ouders alles beredderen. Ze zorgen voor hun ‘normale’ kind(eren), ze zijn hun leerkracht in tijden van afstandson­derwijs, ze doen zelf nog aan telewerk, maar vooral zijn ze verzorger van hun mindervali­de kind. Ze begeleiden hen bij eten, bij spel, verouders vangen de pampers en moeten nu ook de noodzakeli­jke therapie zoals kine-oefeningen op zich nemen. Mindervali­de kinderen en hun ouders zijn de echte ‘vergetenen’ van de coronacris­is.”

Vanaf 2 juni wordt in het MFC Mytyl in Brasschaat opvang voorzien in zes bubbels van maximaal drie kinderen, voor maximaal achttien kinderen. “Dat is opvang voor slechts 25% van hun gebruitunn­els. kers”, zegt Leys. “En over therapie wordt met geen woord gerept. Het spreekt voor zich dat als zwaar zorgbehoev­ende kinderen zes maanden geen therapie krijgen, dit voor sommigen zal leiden tot onomkeerba­re, lichamelij­ke schade.”

“Veiligheid prioriteit”

Het Stedelijk Onderwijs betreurt het ontslag van de ouders. “We beseffen dat

Victor Leys

Vader van Alexander

“Het spreekt voor zich dat als zwaar zorgbehoev­ende kinderen zes maanden geen therapie krijgen, dit voor sommigen zal leiden tot onomkeerba­re, lichamelij­ke schade.”

moeilijke tijden doormaken”, zegt woordvoerd­er Elke Verhaert. “Maar dagelijks gaan zowel leerkracht­en als zorgverlen­ers aan de slag met onze leerlingen. De Leerexpert Dullingen in Brasschaat bestaat uit twee verschille­nde werelden: onderwijs en welzijn. Wij hebben die twee samengebra­cht tot een geïntegree­rde werking. Een aantal ouders was echter niet te vinden voor deze veranderin­g. Sinds de lockdown heeft de school meteen opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorg of andere essentiële sectoren werkten en voor leerlingen met een precaire thuissitua­tie. Momenteel zijn wij nog volop de puzzel aan het leggen om zo veel mogelijk leerlingen op een veilige manier op onze school te krijgen vanaf dinsdag. Onze prioriteit is altijd de veiligheid van onze leerlingen en ons onderwijs- en zorgperson­eel. We hebben absoluut niet de intentie om onze leerlingen en hun ouders in de kou te laten staan. Als we iemand dat gevoel gegeven hebben, willen we ons daarvoor uitvoerig excuseren.”

De ouders die uit de schoolraad zijn gestapt, kregen na hun collectief ontslag nog het bericht dat het Stedelijke Onderwijs met hen in overleg wil gaan, maar wel pas na de coronacris­is. “Dat geeft toch al een indicatie van hoe dringend de situatie voor hen is, hé”, reageert Leys.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Victor Leys met dochter Sophie-Elena en zoon Alexander.
FOTO JOREN DE WEERDT Victor Leys met dochter Sophie-Elena en zoon Alexander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium