Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mathieu van der Poel blaast alle tegenstand weg in ‘zevenkamp’, Wout van Aert wel snelste fietser

Wout van Aert klopt eeuwige rivaal eindelijk nog eens op de fiets en realiseert meteen ook snelste tijd

- FOTO VIER

Mathieu van der Poel kwam, zag en overwon. Tijdens de laatste aflevering van De Container Cup degradeerd­e de enige Nederlands­e deelnemer de crème de la crème van de Belgische sportwerel­d tot figuranten. Lopen, roeien, golfen, schieten… Van der Poel kan nu ook officieel alles. Maar gelukkig bleef de koers in Vlaamse handen, met dank aan Wout van Aert.

Koning van het vermogen

De Container Cup, de spectacula­ire zevenkamp die Vlaanderen vijf weken in de ban hield, heeft zijn laatste geheimen prijs gegeven. In een zinderende finale blies Mathieu van der Poel (25) de toptijd van Greg Van Avermaet genadeloos van de tabellen. De wereldkamp­ioen veldrijden liep, klom, golfde, roeide, schoot, tilde en fietste uiteindeli­jk een halve minuut sneller dan de olympisch kampioen wielrennen. Een eeuwigheid naar Container Cup-normen. De rest van het peloton Belgische topsporter­s staat al helemaal niet op de foto. Het is nu ook officieel: Mathieu van der Poel kan alles. Organiseer morgen een WK onderwater­biljart en de winnaar is bekend.

Opvallend: Van der Poel was in geen enkele van de zeven discipline­s de allerbeste, maar toonde zich veruit de meest constante van alle 32 deelnemers. Nooit een zwak moment, in tegenstell­ing tot zijn concurrent­en. Om het vervolgens af te maken in de drie kilometer fietsen. De Nederlande­r boog zich over de spinning fiets en duwde op de pedalen tot het kwijl over zijn stuur liep.

“Of ik diep ben gegaan? Ik hoop dat het een retorische vraag is. Ik haalde op het einde een hartslag van 195. Dit was echt zoals toen ik vorig jaar de Amstel Gold Race won. Ik had zelfs niet meer door dat de camera’s aan het draaien waren. Op dat moment kwam de winnaar in mij naar boven. Ik ben blij dat ik toch niet voor niets zo diep ben gegaan.”

Van der Poel gaf toe dat hij de competitie had gemist.

“Toen ik thuis vertrok, had ik echt het gevoel dat ik anders heb als ik naar een wedstrijd vertrek. Ik was zelfs zenuwachti­ger dan anders omdat het grote onbekende wachtte. Ik vind het wel bijzonder dat ik heb gewonnen. Bedankt dat ik als Nederlande­r

mocht meedoen.”

Oranje boven in De Container Cup, maar de koers blijft gelukkig van ons. Met dank aan Wout van Aert. In het eindklasse­ment kwam Van Aert niet in de buurt van zijn eeuwige rivaal, maar op de spinning fiets toonde de Belgisch kampioen tijdrijden waarom hij door Tom Dumoulin de koning van het vermogen trappen wordt genoemd. De 25-jarige renner van Team Jumbo - Visma begon meteen aan 500 Watt en ging daar nooit meer onder.

“Ik wist dat ik dat wattage vier minuten zou kunnen volhouden”, verklaarde Van Aert, wiens hartslagme­ter in het slot 205 aanduidde. “Lang geleden dat ik dat nog heb gehaald. En het is ook lang geleden dat ik Mathieu nog eens op de fiets heb kunnen kloppen.”

Van Aert deed uiteindeli­jk tien seconden minder lang over de drie kilometer dan Van der Poel. “Mijn ouders zeggen me vaak: al een geluk dat je goed met de fiets kan rijden. En dat heb ik vandaag nog eens bewezen. Je kan beter in één ding echt uitblinken dan in verschille­nde discipline­s een beetje goed zijn. Bij deze is het debacle van de virtuele Ronde van Vlaanderen (Van Aert werd er kansloos achtste, red.) rechtgezet. Als je ziet welke renners ik hier klop, dan geeft dat wel vertrouwen voor de

toekomst.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium