Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vader van slachtoffe­r hoopt 6 jaar na dodelijk drama eindelijk op erkenning

Raadkamer beslist vandaag of multinatio­nals naar rechtbank moeten, nabestaand­en wachten bang af

- DENNIS VAN DAMME

De raadkamer in Antwerpen buigt zich vandaag over het dossier rond de ontploffin­g bij de Total-raffinader­ij die in november 2013 het leven kostte aan twee mannen. De arbeidsaud­iteur vordert de verwijzing naar de correction­ele rechtbank van vijf grote bedrijven, waaronder multinatio­nal Total zelf. Dat de zaak überhaupt tot in de raadkamer is geraakt, is voor de familie van de slachtoffe­rs al een overwinnin­g op zich.

Zes en een half jaar is het ondertusse­n al geleden dat German Duran Pacheco (30) en zijn collega en kameraad William van Robbroeck (29) om het leven kwamen op de raffinader­ij van Total (TRA) in het Antwerpse havengebie­d. Die dinsdag moesten zij in opdracht van hun werkgever, Team Industrial, een lekkende klep gaan repareren. Een routineklu­s die ze al ettelijke malen hadden uitgevoerd.

Zo’n klep repareren gebeurt door er een dichtingsk­lem over te plaatsen en die vervolgens te injecteren met een product om het waterdicht te maken. De twee arbeiders reden zonder begeleidin­g naar de plaats waar de reparatie moest plaatsvind­en en begonnen te werken. Maar ze vergisten zich. Er lekten twéé kleppen, niet ver van elkaar, en German en William begonnen te werken aan de verkeerde klep. Zodra zij begonnen te injecteren, ontstond er een stoomexplo­sie met een allesverwo­estende kracht. Geen van beide had een schijn van kans.

Er volgde een onderzoek, maar dat werd al vrij snel zonder gevolg geklasseer­d. Dat was echter buiten Guido Dirix gerekend, de vader van German Duran Pacheco. Hij schakelde zelf een onafhankel­ijke deskundige in, die het oorspronke­lijke verslag van het ongeval helemaal uitploos en er vervolgens brandhout van maakte. Zijn juridische strijd kostte Guido een fortuin en om de advocaatsk­osten te kunnen blijven betalen, moest hij zelfs zijn geliefde kunstcolle­ctie veilen. Uiteindeli­jk werd het onderzoek heropend en werden een onderzoeks­rechter én een nieuwe gerechtsde­skundige aangesteld.

Die kwam tot het besluit dat er wel degelijk partijen waren die boter op het hoofd hadden. Fabricagef­out

De komende weken en maanden zal Guido te weten komen of zijn vechtlust vruchten afwerpt. Nadat de zaak al meermaals werd uitgesteld, buigt de raadkamer zich vandaag voor het eerst over de zaak. Zij moet beslissen of er partijen zich voor de correction­ele rechter moeten verantwoor­den en zo ja, wie.

Het arbeidsaud­itoraat Antwerpen, dat het Openbaar Ministerie vertegenwo­ordigt, vordert de verwijzing van vijf partijen wegens onopzettel­ijke slagen en verwonding­en met de dood tot gevolg. Het gaat in de eerste plaats om TRA zelf, dat de werkmannen niet begeleidde naar de juiste werkplek waardoor ze aan de verkeerde klep begonnen te werken. Fabricom had die klep volgens de gerechtsde­skundige dan weer verkeerd gemonteerd. De draadstang­en waren te fel aangedraai­d, waardoor ze waren verzwakt. De fabrikant van de klep, het Italiaanse Valvo Metal, had dan weer een fabricagef­out gemaakt. Foster Wheeler Italiana (FWI) stond in voor de kwaliteits­controle en merkte die fabricagef­out niet op voordat ze in 1990 naar TRA werd verstuurd. En Team Industrial tot slot maakte een fout bij de berekening van de dichtingsk­lem, waardoor een verkeerd model werd gebruikt.

Zwartepiet doorschuiv­en

“Iedereen heeft dus fouten gemaakt”, zegt vader Guido Dirix. “Maar iedereen schuift de zwartepiet door naar elkaar. Men durft nu te stellen dat die mannen nog zouden leven als ze aan de juiste klep hadden gewerkt. En wat met de volgende die aan die klep had gewerkt? Die zou het net zo goed niet overleefd hebben. Wij willen als familie weten wat er juist is gebeurd en wie daar volgens de rechter verantwoor­delijk voor is. En dat diegene erkent dat er fouten zijn gemaakt. Erkenning, dat is al wat wij willen. Wij wachten nu bang af wat de raadkamer zal beslissen.”

Guido Dirix

Vader van German Duran Pacheco

“Wij willen als familie weten wat er juist is gebeurd en wie daar volgens de rechter verantwoor­delijk voor is.”

Total wil niet vooruitlop­en op de zaak en doet inhoudelij­k geen uitspraken. “Wij hebben er het volste vertrouwen in dat de zaak op een correcte manier zal worden behandeld”, reageert woordvoerd­er Pascal De Crem. “Dit ongeval was een traumatisc­he ervaring die ons allen sterk heeft aangegrepe­n. Bij elk incident, klein of groot, volgt er een onderzoek en doen wij de nodige inspanning­en om te voorkomen dat zulke zaken zich in de toekomst nog kunnen voordoen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO LUDO MARIËN ?? De plaats van de explosie, in november 2013.
FOTO LUDO MARIËN De plaats van de explosie, in november 2013.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Guido Dirix, vader van de verongeluk­te German Duran Pacheco, tijdens een protestact­ie aan de poort van Total in 2016.
FOTO WIM HENDRIX Guido Dirix, vader van de verongeluk­te German Duran Pacheco, tijdens een protestact­ie aan de poort van Total in 2016.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­rs William van Robbroeck en German Duran Pacheco.
FOTO RR Slachtoffe­rs William van Robbroeck en German Duran Pacheco.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium