Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elke klas in lagere school wordt bubbel

Leerlingen wel pas vanaf 5 juni welkom, kleuters mogen op 2 juni al naar school

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De kleuters mogen op 2 juni allemaal naar school, de lagerescho­olkinderen moeten nog enkele dagen langer wachten tot 5 juni. De afstandsre­gels in hun klas zijn wel afgeschaft: elke klasgroep wordt een ‘bubbel’, ongeacht het aantal leerlingen. Dat is gisterenav­ond beslist na overleg tussen de verschille­nde regeringen van ons land. Door dit compromis valt voor de lagere scholen het belangrijk­ste knelpunt in de organisati­e weg, de limiet van maximaal veertien kinderen per klas. Vrijdag 5 juni is officieel nog een ‘proefdag’ voor de scholen, de échte start is dan maandag 8 juni.

Misschien was dat wel de bedoeling van het Antwerpse stadsbestu­ur, toen het bij de Nederlands­e antropoloo­g Teun Voeten een studie bestelde over de drugscultu­ur hier: ons een beetje geruststel­len. “Er zijn natuurlijk wat granaatjes ontploft, en dat is vervelend, maar de criminelen slachten elkaar niet massaal af”, schrijft

de auteur in zijn pas uitgekomen boek Drugs, Antwerpen in de greep van de Nederlands­e syndicaten.

In Nederland staat de maffia elkaar wel naar het leven en hebben de afrekening­en al tot dertig moorden geleid, waaronder ook de liquidatie vorig jaar van de keurige, gewone advocaat Derk Wiersum, die optrad voor een kroongetui­ge in een drugsdossi­er. Hier worden drugs uit de haven gesmokkeld, verdeeld en uitgevoerd, maar de grote jongens en het bijbehoren­de geweld zitten in Nederland. Voor zolang dat duurt. Het is waarschijn­lijk een verstandig­e keuze om nu al maximaal in te zetten op inperking. Beter dapper dweilen met de kraan open dan maar laten overstrome­n.

De analyse van Teun Voeten is grondig en ongemeen boeiend. Zijn aanbevelin­gen bevatten niet meteen de gouden oplossing, maar dat kun je ook bezwaarlij­k verwachten. De dealers niet onderschat­ten en niet als slachtoffe­rs zien, bijvoorbee­ld, ja dat zal wel. Het doorbreken van de criminele subcultuur heet dat, of hoe je de patsers moet aanpakken. Drugs legalisere­n, daar gelooft Teun Voeten niet in. Dan vinden ze wel weer iets straffers dat toch nog illegaal is en als verboden vrucht de markt inpalmt. Zou het? Hoe dan ook is een algemene legaliseri­ng, dus ook van harddrugs, nog in de verste verte geen realistisc­he optie.

Teun Voeten komt ook nog eens terug op de yogasnuive­rs. U weet wel, de hippe figuren met hun hyperbewus­te en gezonde levensstij­l die er tegelijk geen been in zien om de drugsmaffi­a te gerieven met hun occasionel­e hang naar kicks en roezen. De klandizie van de dealers is wel iets ruimer dan dat. Je hebt waarschijn­lijk nog een boek nodig om toe te lichten wie allemaal wiet, hasj, xtc, lsd, ghb, crystal meth, speed, cocaïne, heroïne, ketamine, paddenstoe­len en al die varianten van synthetisc­he drugs gebruikt. Teun Voeten probeert ze voor hun verantwoor­delijkheid te plaatsen, zoals Bart De Wever dat al deed. Dat is een onoplosbar­e kwestie. Ben je als roker mee verantwoor­delijk voor de praktijken van de tabaksfabr­ikanten, die ook zelden last hebben van hun geweten en die met geslepen marketing over heel de wereld zo veel mogelijk mensen verslaafd proberen te maken aan nicotine? Nee toch? Maar daar af en toe eens bij stilstaan, kan geen kwaad.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium