Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tijs Vanneste en Wim Lybaert hebben goede klik: “Reis mocht best langer duren”

Tijs ‘Van Echelpoel’ Vanneste is vreemde eend in de bijt in reisprogra­mma Wim Lybaert

- TOM VETS

Tijs Vanneste (41) tekent vanavond present voor een memorabele rit met De Columbus.

Die brengt de Kempenzoon naar de vele eilandjes in Kroatië. “Wim Lybaert en ik hebben elkaar gevonden op die trip, we hebben nog steeds contact”, blikt de Ziet

Em Duun-zanger met een goed gevoel terug op zijn avontuur met Wim Lybaert.

De Columbus is al aardig ver van huis. Vorige week eindigde de trip met Dieter Coppens in Slovenië. Buschauffe­ur Wim Lybaert noemde de passage met vreemde eend in de bijt Tijs Vanneste eerder in onze krant een soort van blind date. “Dat klopt, we kenden elkaar niet”, bevestigt Tijs, alias Van Echelpoel die een wereldhit in Vlaanderen scoorde met Ziet Em

Duun. “We hadden elkaar alleen nog maar bezig gezien op het scherm. Maar na afloop van onze trip kan ik zeggen dat we elkaar hebben gevonden. Er is nog steeds contact.”

Sinds het muzikale succes van Van Echelpoel werd Vanneste meer dan eens gevraagd voor tvoptreden­s. “Maar ik hield dikwijls de boot af”, zegt de tattooarti­est uit Dessel. “Veel programma’s zie ik echt niet zitten. Het moet tof blijven voor mezelf. Ik genoot destijds enorm van mijn deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. Mijn madam was daar grote fan van en voor mij viel dat ook mee. Maar over het algemeen zeg ik meestal nee tegen aanbieding­en om te quizzen. Aangezien ik constant met veel dingen bezig ben, wil ik mijn tijd nuttig besteden. Ik zit liever een avond te schilderen of muziek te maken dan in een warme tv-studio voor een spelprogra­mma. Ik heb niet de ambitie om een allround-BV te worden. In elke opdracht moet enige fond zitten die mijn creativite­it kan bevredigen. Ik vond het al straf dat ze aan mij hadden gedacht voor De Columbus. Maar uiteindeli­jk hapte ik toe omdat het programma 100% naturel is. Er moest nooit iets overgedaan of geacteerd worden.”

Gezinsmens

Daarnaast was de trip voor Tijs ook vijf dagen vakantie. “Wat ik te weinig neem. Onze tocht was een les in verplicht onthaasten. Ik ben iemand die heel goed niks kan doen. Maar ik doe dat veel te weinig. Het is een beetje the story of

my life: alles wat ik met plezier doe, is vroeg of laat ook mijn job.

Zo droomde ik van tatoeages zetten en iets in de muziek doen. Later heb ik ze allebei beroepsmat­ig gedaan. Ik moet opletten dat ik niet alleen maar bezig ben. Want dat is vaak het geval.”

Lybaert maakte in het verleden de opmerking dat sommige gasten tussen de opnames al gauw weer op hun smartphone tokkelden. “Die is nooit ver uit mijn buurt geweest, maar uitsluiten­d om foto’s en filmpjes van de kinderen te zien”, zegt Tijs. “Ik ben een echte gezinsmens. Mijn vrouw en zonen zijn het belangrijk­ste in mijn leven. Omdat ik hen anders te hard zou missen, had ik gevraagd iets door te sturen. Zomaar wat liggen scrollen op internet heb ik niet gedaan.”

Van Slovenië ging het naar de talrijke eilandjes in Kroatië. “Leuk, want ik was nog niet in die

coté geweest. Ik ben ook iemand voor wie alles nogal snel in orde is. Het maakte niet uit of we in een dorp of weide stonden om te overnachte­n. Terwijl Wim een ideale slaapplek wou zoeken, had ik er vrede mee om gewoon langs de kant van de weg te staan. Of op

plekken waar het niet mocht. Wat zou het ergste zijn dat ons kon overkomen? Toch alleen maar weggestuur­d worden, redeneerde ik dan. Wat trouwens nooit gebeurde. Daarin hadden we geluk. Ik zat met de voeten op het dashboard en liet alles op te afkomen. Daarin verschilde­n we nogal van elkaar.”

Koude douche

Lybaert outte zich eerder als stevige snurker, maar daar had Tijs geen last van. “Ik denk dat we elkaar op dat vlak waard waren”, lacht de kempenaar die niet aan de ochtendlij­ke douche in openlucht ontsnapte. “De truc is dat je even wacht. Dat eerste water is ijskoud, en Wim hoopt dat je dat niet in de gaten hebt als je eronder gaat staan.” Wel een gênant moment: het avondeten. “Ik was vergeten dat Wim goed kon koken. Ik was zelf aan de slag gegaan, maar het resultaat stelde niet veel voor.”

‘Zorg goed voor Wim. Dat is nogal een ‘fijne’ mens’, hadden vrienden eerder tegen Tijs gezegd. Moeite moest hij daarvoor niet doen, de klik was er snel. “Nochtans zou je denken dat er altijd enige afstand blijft of dat je een vriendscha­ppelijke band moet faken. Het is tenslotte een tv-programma.” Maar negen maanden na de opnames horen de heren elkaar nog geregeld. “Zelfs wekelijks”, vertelt Tijs. “Zo weet ik van Wim dat het samenstell­en van de uitzending moeilijk was. Er waren zoveel toffe momenten, maar we kunnen slechts een uur uitzenden. Onze trip duurde vier dagen, maar het had voor mij veel langer mogen duren. Onderweg waren we zelfs aan het grappen dat we nog een leuk duo zouden vormen om samen de wereld rond te gaan.”

Tijs Vanneste

Zanger, tattoo-artiest

“Ik zit liever een avond te schilderen of muziek te maken dan in een warme tv-studio voor een spelprogra­mma. Ik heb niet de ambitie om een allroundBV te worden.”

De Columbus,

(lacht)

om 20.20u op Eén

 ?? FOTO VRT ??
FOTO VRT
 ?? FOTO VRT ?? Het klikte tussen Tijs Vanneste en Wim Lybaert. “Het had voor mij veel langer dan vier dagen mogen duren.”
FOTO VRT Het klikte tussen Tijs Vanneste en Wim Lybaert. “Het had voor mij veel langer dan vier dagen mogen duren.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium