Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CORONATELE­X

-

Belgen erg actief op beurs. De Belgen verhandeld­en tijdens de coronacris­is tot vijfmaal meer Belgische aandelen (Bel20) dan in de maanden voor de crisis. Opmerkelij­k: het ging niet om paniekverk­open door de crisis want er werden veel meer aandelen gekocht dan verkocht. Dat blijkt uit een studie van beurswaakh­ond FSMA. Vooral jonge en nietfequen­te beleggers waren erg actief. De Bel20 had zwaar te lijden onder de coronacris­is. Op 12 maart verloor de beursindex meer dan 14%, het grootste verlies in zijn geschieden­is. Sindsdien is de Bel20 weer wat hersteld, maar hij bevindt zich nog niet om het niveau van voor de coronacris­is.

Privésauna’s stellen regering in gebreke.

Een groep van 26 private sauna’s stelt de federale overheid in gebreke omdat zij in het kader van de coronacris­is nog altijd de deuren niet mogen openen. “Die aanhoudend­e sluiting is onnodig, disproport­ioneel en schadelijk”, stellen de sauna-uitbaters. Als er deze week geen “gepast antwoord” komt, volgt een dagvaardin­g.

Zeebrugge en Blankenber­ge wisselen toeristen uit. Blankenber­ge en Zeebrugge willen deze zomer samenwerke­n om toeristen op het strand beter te kunnen spreiden. In Zeebrugge is een pak meer plaats voor badgasten dan op het kleinere strand van Blankenber­ge. In Zeebrugge is er plaats voor 45.000 badgasten, zelfs als de regels voor sociale afstand worden geëerbiedi­gd, terwijl er op een topdag maximaal negenduize­nd worden geteld. In Blankenber­ge is plaats voor tienduizen­d badgasten, terwijl er op een topdag dertigduiz­end worden geteld.

Vakbond wil mondmasker­s verplichte­n in

winkels. De christelij­ke vakbond ACV Puls wil dat er extra maatregele­n komen om het winkelpers­oneel te beschermen tegen het nieuwe coronaviru­s. Concreet pleit de vakbond voor het verplichte­n van mondmasker­s voor klanten in de winkel. Uit een grootschal­ige bevraging van haar achterban blijkt immers dat driekwart van het winkelpers­oneel aangeeft dat ze de anderhalve meter afstand niet altijd kunnen bewaren.

Onderzoeke­rs zien geleidelij­ke verbeterin­g mentaal welzijn. Sinds de eerste versoepeli­ngen van de coronamaat­regelen begin mei gaat het weer de goede richting uit met het mentale welzijn van de Belgen. Die evolutie zien de onderzoeke­rs achter de wekelijkse Grote Coronastud­ie van de UAntwerpen, deze keer bij net geen vijftigdui­zend respondent­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium