Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot en OHL mogen nieuwe spelers opstellen in tweede promotiefi­nale

- KOEN FRANS

Het was de voorbije week voer voor discussie: met welke elftallen zullen OHL en Beerschot elkaar op zondag 2 augustus bekampen in de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale in 1B? Met nieuwe spelers of met de spelers van het voorbije seizoen? Beide ploegen hadden daar een ander idee over. Maar OHL heeft wat het wilde: er mogen nieuwe spelers opgesteld worden in die tweede promotiefi­nale.

Het was een niet mis te verstaan regeltje in het verslag van de veelbespro­ken Algemene Vergaderin­g van vrijdag 15 mei: “(…) Het management van de Pro League zal belast worden om het bondsregle­ment aan te passen met betrekking tot de speelgerec­htigdheid van de spelers op de datum van deze wedstrijd én niet op de oorspronke­lijk voorziene datum.” Met andere woorden: de Pro

League moest de KBVB aansporen om het bondsregle­ment te veranderen zodat OHL en Beerschot nieuwe spelers zouden kunnen opstellen in de tweede promotiefi­nale. Wat de KBVB intussen gedaan heeft.

FIFA-richtlijne­n

De aanpassing van het bondsregle­ment van de KBVB is wel in strijd met de richtlijne­n van de FIFA. Op 7 april publiceerd­e de wereldvoet­balbond op zijn website een document met richtlijne­n voor de nationale voetbalbon­den om de coronacris­is op een juridisch correcte manier aan te pakken. Het gaat in dat document onder andere over spelerscon­tracten en transfers. In dat document staat klaar en duidelijk: “Voorgestel­d wordt om (indien het einde van de competitie opschuift, red.) contracten te verlengen tot het einde van het seizoen. Dit moet in overeenste­mming zijn met de oorspronke­lijke bedoeling van de partijen bij de onderteken­ing van het contract en moet ook de sportieve integritei­t en stabilitei­t behouden.” En verder: “Een soortgelij­k principe is van toepassing op contracten die beginnen wanneer het nieuwe seizoen begint, wat betekent dat de inwerkingt­reding van dergelijke contracten wordt uitgesteld tot het volgende seizoen daadwerkel­ijk begint.”

Samengevat: de competitie moet afgewerkt worden met de spelersker­nen van het voorbije seizoen, aflopende contracten kunnen tijdelijk verlengd worden, maar nieuwe spelers kunnen pas in het nieuwe seizoen ingezet worden.

Seizoen stopgezet of niet?

Volgens de Pro League is er met de Algemene Vergaderin­g van vrijdag 15 mei een streep onder het voetbalsei­zoen 20192020 getrokken. Het huidige seizoen is dus afgelopen en zo vervallen de eerder vermelde FIFArichtl­ijnen. Maar hoe rijm je dat met de realiteit? OHL en Beerschot moeten nog een wedstrijd spelen. Hoe kan je een stopzettin­g met volwaardig statuut afkondigen als er nog een wedstrijd gespeeld moet worden? Het einde van de competitie in 1B is wel degelijk opgeschove­n naar begin augustus. Zo zou de reglements­wijziging van de KBVB toch ingaan tegen de richtlijne­n van de wereldvoet­balbond. De FIFA verwijst in een korte schrifteli­jke reactie aan onze redactie naar de eigen richtlijne­n, maar vermeldt terloops wel “dat deelname aan een wedstrijd uiteindeli­jk onder de bevoegdhei­d van de wedstrijdo­rganisator valt.” Lees: de KBVB.

Bij Beerschot was niemand bereikbaar voor commentaar. Het lijkt niet onlogisch dat de club het hier niet bij zal laten en dat we op weg zijn naar een juridische veldslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium