Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik geef toe: het is lastig om bezig te blijven”

Brasschate­naar Luk Tijsmans (50) ziet Ironman van Hawaï jaartje uitgesteld

- (basp)

Langeafsta­ndstriatle­ten werken in een jaar toe naar één of twee grote doelen. Luk Tijsmans droomde dit jaar van een toptijd in de Ironman van Klagenfurt en een mooie prestatie in de Ironman van Hawaï. Door de coronacris­is zal het voor volgend jaar zijn.

Geen Ironman van Hawaï in 2020. Daardoor staan er in 2021 meteen twee edities op de planning: in februari en in oktober.

“Ik was blij met het uitstel naar 2021 en was vooral blij dat we de keuze kregen tussen februari en oktober”, zegt Luk Tijsmans. “Als Noord-Europeaan is het niet evident om in de wintermaan­den een Ironman voor te bereiden, voor mij zal het dus oktober worden. Laten we hopen dat het volgend jaar allemaal kan doorgaan.”

De 50-jarige triatleet van BRTC heeft zijn triatlonst­repen in elk geval al meer dan verdiend. “Ik heb inmiddels 10 Ironmans gedaan, waarvan drie keer Hawaï. Ik ben er een beetje aan verslaafd. Vorig jaar nam ik niet deel aan Hawaï. Ik had toen gekozen voor Lanzarote, een wedstrijd die me minder ligt. Maar op het einde van het seizoen deed ik nog een Ironman in Italië, waar ik nog nipt mijn ticket voor Hawaï 2020 binnenhaal­de. De planning was om op 5 juli eerst goed te presteren op de Ironman van Klagenfurt en daarna Hawaï voor te bereiden. Maar Klagenfurt werd geschrapt. Nu is het de bedoeling om Klagenfurt en Hawaï te doen in 2021.”

Toch hoopt Tijsmans dit jaar nog één keer in competitie uit te komen.

“De afscheidst­riatlon van Frederik Van Lierde op 13 september in Menen zou ik heel graag doen. Dat is nog een mooi doel om deze zomer naar toe te werken. Maar ik moet zeggen dat het toch lastig is om bezig te blijven. Mijn trainer stuurt me nog altijd de trainingen door, maar de echte lange trainingen zijn even geschrapt. Ik doe vooral fietstrain­ingen. Ik ben geen Zwift-man, de meeste trainingen doe ik in mijn eentje. Ik mis vooral het zwemmen in het zwembad.”

Er zijn trouwens nog enkele andere Antwerpse triatleten die hun Hawaï-droom een jaartje moeten opbergen. Zo hoopte Wuustwezel­naar Marc De Ren op een mooi afscheid. Hij heeft nog niet beslist of hij in 2021 nog aan de start verschijnt in Hawaï.

 ?? FOTO RR ?? Luk Tijsmans.
FOTO RR Luk Tijsmans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium