Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier speelde Boudewijn nog als prinsje.

-

Zoveel mogelijk in je kot blijven. Oké, maar als de muren op je af dreigen te komen, dan moet een mens al eens naar buiten. Omdat altijd dezelfde rondjes lopen of steeds dezelfde beren tellen al eens wil vervelen, stippelen onze journalist­en in hun gemeente of district een wandeling uit die volgens hen de moeite loont. Een tochtje van maximaal twee uur. Wandelt u mee?

“Woeps, zou je dat wel doen, het is er zo al druk genoeg?”, reageert Ilf Jacobs van Natuurpunt bevreesd als we hem vertellen dat we het natuurpad van de Lovenhoek als coronawand­eling voor Zandhoven nemen. Maar er valt anekdotisc­h zo veel over dit gebied te vertellen én het ligt op wandelafst­and van mijn eigen deur, dat ik niet op andere gedachten te brengen ben.

Met deze wandeling, in 2017 uitgeroepe­n tot wandeling van het jaar, steken we gemeentegr­enzen over, want we komen in Pulderbos, een piepklein stukje Grobbendon­k, Vorselaar en Pulle. We deden de wandeling bij het begin van de coronauitb­raak. Intussen staan er al meer bladeren aan de bomen en heerst er een strikt rookverbod door de droogte.

We beginnen niet aan het traditione­el vertrekpun­t, maar voor het Revalidati­ecentrum voor Kinderen en Jongeren in Pulderbos langs de Kievitslaa­n. Over een drietal jaar verhuist het naar de nieuwe zorgcampus die gebouwd wordt op de campus van CM-domein Hooidonk in Zandhoven. Iedereen is benieuwd wat er dan met deze grote site gaat gebeuren. Waarom geen nieuw intergemee­ntelijk zwembad, want ook de dagen van het oude zwembad zijn geteld?

We wandelen verder via de lange bosweg die Boskant heet. Goed opletten, want na een kwartier stappen hangt links op een houten paaltje de oranje pijl van het Lovenhoekp­ad.

1. Bevers en oehoe’s

Twee jaar geleden broedden er oehoe’s. “Die hebben we dit jaar niet meer opgemerkt. Dat gaat zo met de soort. Er hangen al wel een drietal weken raven rond in de Lovenhoek en er zijn ook vijf soorten spechten actief. Ter hoogte van de brug over de Molenbeek aan de Pulderdijk hoor je ’s avonds geregeld de roerdomp”, zegt Ilf Jacobs.

De hele winter was het enorm nat op de paden. Daarom zijn er stapstronk­en. Nu is het er kurkdroog. Het valt wel op dat er veel bomen gesneuveld zijn in de laatste stormen. “We zitten in Europa sowieso al met veel boomsterft­e door de essenziekt­e. De extreme droogte van de laatste zomers zorgt voor veel stress en sterfte bij bomen als de fijnspar, grove den en beuk.”

Eerste toffe anekdote: beverspore­n langs de Molenbeek! We zien flink aangeknaag­de stammen.

2. Bomput

Als we het omheind gebied waar in de zomer galloways grazen verlaten en de Heirbaan kruisen, komen we een put tegen die Natuurpunt recent vrijmaakte om er amfibieën naartoe te lokken. Natuurpunt kocht de 140 hectaren in 2007 van de familie van de Werve d’Immerseel, die nog steeds de Krabbelsbo­ssen aan de andere kant van de Pulderdijk in privé-eigendom heeft. Volgens Pullenaar Robert Denolf (88), wiens vader René boswachter was in dienst van de heer Gaëtan van de Werve, is die amfibieënp­oel een bomput van een V1.

3. Wit jachthuis en duivenvers­topplaats

Vroeger telde de Lovenhoek zeventien boerderije­n en zelfs een café, de Loze Wereld. Alleen twee witte huisjes, een kapel en de oude schuur staan nog overeind. “In 1938 kwam mijn vader René op de Boudewijnh­oeve van de familie Van de Werve in Krabbelsbo­s wonen als boswachter”, zegt Robert Denolf. Over het wit jachthuisj­e schuin tegenover de kapel kan Robert een goeie anekdote vertellen. “In de Tweede Wereldoorl­og moesten alle postduiven van de Duitsers in het arrondisse­ment Antwerpen worden geslacht, uit schrik dat ze boodschapp­en zouden overvliege­n. In Turnhout mochten de duiven wel blijven leven, maar moesten ze opgesloten blijven. Mijn vader was duivenmelk­er. Hij heeft toen aan meneer Van de Werve gevraagd of we met ons gezin naar het kleine witte huisje op de Lovenhoek mochten verhuizen, vermits dat in Vorselaar in het arrondisse­ment Turnhout lag. De Boudewijnh­oeve stond op het grondgebie­d Pulle en was arrondisse­ment Antwerpen. ”

Hij hield er niet alleen zijn eigen duiven verborgen, maar ook die van andere duivenlief­hebbers. “Zelfs burggraaf Gaëtan van de Werve is een keer naar ons gevlucht. Hij had zijn

kasteel ter beschikkin­g gesteld voor winterhulp, maar tot zijn grote afschuw werd de SS-jeugd er in ondergebra­cht. Toen August Borms een redevoerin­g kwam afsteken op Krabbelsho­f, heeft Van de Werve als verzetsdaa­d de Belgische driekleur gehesen. Na de oorlog heeft hij zijn kasteel laten opblazen door het Belgisch leger.”

4. Schuur

Roberts broer Miel was een weerstande­r. Hij werd in de oorlog naar een concentrat­iekamp afgevoerd en woog op een gegeven moment nog maar 39 kilo. “Na de bevrijding is Miel illegaal jenever beginnen stoken samen met Sander Corthout in een karkot achter de huidige schuur van Natuurpunt op de Lovenhoek.”

5. Boudewijnh­oeve

Na de oorlog verhuisde het gezin terug naar de Boudewijnh­oeve op de hoek van de Pulderdijk en de Heirbaan. Die hoeve kreeg deze naam toen de jonge prins Boudewijn er als padvinder logeerde. Ook koning Filip kwam er met de scouts.

En dan te zeggen dat in 1975 heel het gebied bijna een weekendver­kaveling was geworden. De gemeentera­ad van Pulle - want het dossier dateerde van voor de fusie - keurde de aanleg van 400 percelen weekendgro­nd goed. 270 hectaren van de in totaal 450 hectaren van Krabbels zouden voor de bijl gaan. Het in allerijl opgerichte Groenkomit­ee kreeg steun van staatssecr­etaris Poma. Hoewel Igean al gunstig advies had verleend, kon de verkavelin­g worden afgewend, omdat het in strijd was met het ontwerp-gewestplan. Wat een geluk!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het wit jachthuisj­e waar René Denolf in de Tweede Wereldoorl­og duiven verstopte.
Het wit jachthuisj­e waar René Denolf in de Tweede Wereldoorl­og duiven verstopte.
 ??  ?? Deze amfibieënp­oel zou een bomput uit de Tweede Wereldoorl­og zijn.
Deze amfibieënp­oel zou een bomput uit de Tweede Wereldoorl­og zijn.
 ??  ?? Achter deze schuur stond een karkot waar illegaal jenever werd gestookt.
Achter deze schuur stond een karkot waar illegaal jenever werd gestookt.
 ??  ??
 ?? FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN ?? Ons vertrekpun­t is het Revalidati­ecentrum Pulderbos.
FOTO'S KRISTIN MATTHYSSEN Ons vertrekpun­t is het Revalidati­ecentrum Pulderbos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium