Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bedrijfswa­genparadij­s België

Dubbel zo veel salariswag­ens in ons land als in rest van Europa

-

Belgische bedrijven geven bijna dubbel zo veel salariswag­ens aan hun werknemers als in andere Europese landen. Dat blijkt uit een grootschal­ige bevraging. De voornaamst­e reden: de voordelige fiscalitei­t in ons land.

Gemiddeld 130 auto’s per bedrijf zijn er in België, in Europa zijn dat er gemiddeld 72. Bijna dubbel zo veel dus. En rekenen we de bestelwage­ns en vrachtwage­ns erbij, dan loopt dat aantal op tot 180 – tegenover 107 in de rest van Europa. Dat blijkt uit een studie van leasemaats­chappij Arval bij 5.600 bedrijven in twintig landen, waarvan driehonder­d in België.

“We hebben in België een cultuur van wagens in een bedrijf”, zegt Vincent Houart van Arval. “De voornaamst­e reden daarvoor is de fiscalitei­t. Uit onze enquête blijkt dat een auto het in de ogen van de werkgevers gemakkelij­ker maakt om talent aan te werven en te behouden.”

De Belgische bedrijven hebben niet alleen meer auto’s, ze zijn ook meer dan in andere landen van plan om de vloot nog verder te laten groeien. 34% van de Belgische bedrijven verwacht een verdere groei, tegenover 28% als Europees gemiddelde. Maar omdat de enquête net voor de coronacris­is werd uitgevoerd, is het goed mogelijk dat het enthousias­me intussen wat getemperd is. “De voornaamst­e reden om een vloot te laten groeien is omdat het bedrijf groeit”, zegt Houart. “Wanneer de werklooshe­id stijgt, zal de groei niet zo uitgesprok­en zijn.”

De fiscalitei­t van salariswag­ens ligt al jaren op tafel van opeenvolge­nde regeringen en was al meermaals een gesprekson­derwerp tijdens de regeringso­nderhandel­ingen. De enquête maakt alvast duidelijk dat de Belgische bedrijven geen revolutie verwachten.

Vergroenin­g Mogelijk komen er wel maatregele­n om het bedrijfswa­genpark te vergroenen. Maar in vergelijki­ng met andere

landen zijn de Belgische bedrijfswa­gens volgens de studie al bij de groenste van Europa. Al wordt die categorie erg ruim berekend – 45% van de Belgische bedrijven heeft minstens één auto met een alternatie­ve brandstof, en ook niet-oplaadbare hybrides, LPGen CNG-wagens worden meegeteld.

Uit de bevraging blijkt nog dat 69% van de Belgische bedrijven met een car policy ook alternatie­ven aanbiedt. Het openbaar vervoer is daarbij het populairst­e, maar ook auto- en fietsdelen is in opmars. Nergens in Europa hebben méér bedrijven al een mobiliteit­sbudget geïmplemen­teerd dan in België.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium