Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste ‘chef fastfood’ afgestudee­rd

Nieuwe richting in buitengewo­on secundair onderwijs krijgt positieve evaluatie van Horeca Forma

- JAN AUMAN

Ook de eerste lichting ‘medewerker­s fastfood’ ontving deze week haar diploma. Jaisy Verheyen (21) uit Zoersel kan niet alleen perfect een Giant bereiden en serveren, maar is bovendien trots op haar job en gegroeid als mens. Plaatselij­k Quick-manager Lars De Smet beloonde haar met een vast contract in de vestiging in Schilde.

’t Lommert in Schoten is één van de vijftien scholen in het buitengewo­on secundair onderwijs die twee jaar geleden ingingen op het aanbod van toenmalig onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) en Horeca Forma, de vormingsor­ganisatie van en voor de horecasect­or, om te starten met de nieuwe richting ‘medewerker fastfood’. Die verloopt volgens de formule van duaal leren, waarbij jongeren hun leertijd verdelen over de school en de werkplek.

Twee leerlingen begonnen

“Bij ons zijn er twee leerlingen begonnen. Eén is onderweg afgehaakt. Maar Jaisy, die in Quick Schilde aan de slag kon, heeft knap doorgezet”, aldus haar trajectbeg­eleider Peter Haesendonc­kx. “Twee dagen in de week kwam ze bij ons naar school. De drie andere dagen draaide Jaisy mee in het team van Lars De Smet en daarvoor kreeg ze een loon dat in de laatste integratie­fase opliep tot 580 euro. Ze begon met een zekere leerachter­stand en weinig zelfvertro­uwen aan dit traject, maar we hebben haar snel zien groeien en openbloeie­n.”

Jaisy poseert trots met haar diploma in het polohemdje met de rode Q. Vervolgens geeft ze ons een rondleidin­g achter de schermen van het fastfoodre­staurant, waar ze intussen blindeling­s haar weg kent en respect geniet van alle collega’s. Het meisje maakt van de gelegenhei­d gebruik om de temperatuu­r van de friteuse te checken en maakt vliegensvl­ug een double cheeseburg­er klaar voor consumptie. Ze legt het broodje op de bekende hamburgerg­lijbaan zodat haar collega’s aan de balie hem kunnen serveren.

“Als deze na twintig minuten nog niet verkocht is, moet hij onherroepe­lijk in de vuilnisbak. De Quick-regels zijn streng, maar ik ken ze allemaal uit het hoofd, net als de extra voorzorgen sinds corona”, verzekert Jaisy, die nu en dan zelf wel een Giant lust. “Geen grote vakantie voor mij. Morgenvroe­g sta ik hier terug, maar dan als vaste medewerker. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Integendee­l. Ik heb dit uniform nog nooit met tegenzin aangetrokk­en.”

Win-win

Peter Haesendonc­kx van buso ’t Lommert vindt het fastfood-experiment geslaagd en hoopt straks ook KFC in Wijnegem te overtuigen om één van zijn leerlingen onder hun hoede te nemen. Ook Horeca Forma, dat de

Jaisy Verheyen

Fastfoodme­dewerker

“De Quick-regels zijn streng, maar ik ken ze allemaal uit het hoofd, net als de extra voorzorgen sinds corona.”

stageplaat­sen screent, geeft de eerste twee jaar van deze nieuwe richting duaal leren in het buso positief.

“In het begin waren we wat sceptisch omdat de werkgever toch ook zelf moet investeren in de opleiding van de leerling en we beducht waren voor een hoge uitval. Maar de feiten spreken dat nu tegen”, aldus Horeca Forma-directeur Robin Vanderelst. “Minder dan 20% van de jongeren haakt af en de werkgevers hebben een nieuw duurzaam kanaal gevonden om te rekruteren, waardoor dit een win-winsituati­e is.”

“Sinds de opstart in 2018 hebben we zo al 82 jongeren begeleid. Het is een goede zaak dat volgend schooljaar intussen vijfendert­ig scholen de opleiding medewerker fastfood zullen aanbieden. En de horeca bevestigt weer eens een inclusieve en diverse sector te zijn.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Peter Haesendonc­kx, trajectbeg­eleider in buso-school ’t Lommert in Schoten, en Quick Schilde-manager Lars De Smet met oud-leerling en nieuwe vaste medewerker Jaisy Verheyen.
FOTO JAN AUMAN Peter Haesendonc­kx, trajectbeg­eleider in buso-school ’t Lommert in Schoten, en Quick Schilde-manager Lars De Smet met oud-leerling en nieuwe vaste medewerker Jaisy Verheyen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Jaisy heeft een een hamburger gemaakt voor op de ‘hamburgerg­lijbaan’.
FOTO JAN AUMAN Jaisy heeft een een hamburger gemaakt voor op de ‘hamburgerg­lijbaan’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium