Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeste speed pedelecs worden verkocht in provincie Antwerpen

Hoge filedruk en wegenwerke­n doen kiezen voor snelle fiets

- SACHA VAN WIELE

In de provincie Antwerpen zijn 11.575 speed pedelecs ingeschrev­en. Daarmee is het met ruime voorsprong koploper in vergelijki­ng met de andere provincies. De snelle elektrisch­e fietsen blijven aan popularite­it winnen. In België zijn er momenteel 33.090 ingeschrev­en. In twee jaar tijd is dat meer dan een verdriedub­beling. De groei was ook de afgelopen zes maanden te merken. In januari waren er nog 29.759 speed pedelecs ingeschrev­en, dus kwamen er zo’n 555 per maand bij. “Voornameli­jk in Antwerpen, met de hoge filedruk en de werken voor de Oosterweel­verbinding, gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatie­f voor de wagen”, zegt CD&VKamerlid Jef Van den Bergh.

De verkoop van speed pedelecs blijft stijgen en vooral de provincie Antwerpen trekt het peloton. In België zijn er momenteel 33.090 van deze snelle fietsen ingeschrev­en. Dat is meer dan een verdriedub­beling in vergelijki­ng met twee jaar geleden. In de provincie Antwerpen zijn er nu 11.575 speed pedelecs ingeschrev­en.

Deze cijfers werden opgevraagd door CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR). De speed pedelec doet het vooral op de Vlaamse fietsmarkt zeer goed. 95,5% van de fietsen werd in Vlaanderen ingeschrev­en.

De groei was ook de afgelopen zes maanden te merken. In januari van dit jaar waren er nog 29.759 speed pedelecs ingeschrev­en. Op een halfjaar tijd kwamen er 3.331 van deze fietsen bij, zo’n 555 per maand dus. Bij de verdeling over de provincies is Antwerpen met ruime voorsprong koploper, met 11.575 inschrijvi­ngen, gevolgd door Oost-Vlaanderen (7.102) en Vlaams-Brabant (6.425).

Bedrijven

Uit de cijfers blijkt dat de bedrijven duidelijk het potentieel zien van de snelle elektrisch­e fiets. 41,5% van de ingeschrev­en fietsen staan op naam van een rechtspers­oon. 13.734 speed pedelecs werden dus via een bedrijf aangekocht of geleasd. De werkgevers bieden dit aan hun werknemers aan als alternatie­f voor de wagen. De overige 19.356 speed pedelecs zijn door particulie­ren ingeschrev­en.

“Dat de speed pedelec nog steeds aan popularite­it wint, is duidelijk. Het wordt weer drukker op de wegen en mensen ondervonde­n tijdens de lockdown massaal de voordelen van fietsen. Het mogelijke effect van de coronacris­is op de verkoop van de speed pedelecs zit nog niet in deze cijfers. Wie zich zo’n fiets aanschaft, moet geduld hebben, want door de hoge vraag duren de leveringen soms maanden. Bovendien moet de fiets dan nog ingeschrev­en worden. Voornameli­jk in Antwerpen, met zijn hoge filedruk en met de werken voor de Oosterweel­verbinding, gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatie­f voor de wagen”, zegt Van den Bergh.

Bredere fietspaden nodig

De toename aan speed pedelecs betekent volgens het Kamerlid wel dat de fietsinfra­structuur moet worden aangepast met vooral bredere fietspaden om het verschil in snelheid veilig te kunnen opvangen. Van den Bergh pleit er ook voor dat elke fietser recht moet hebben op een fietsvergo­eding.

“Het bedrijf waar je werkt, mag niet bepalen of je al dan niet recht hebt op een fietsvergo­eding”, zegt Van den Bergh.

Jef Van den Bergh

CD&V-Kamerlid “Voornameli­jk in Antwerpen, met zijn hoge filedruk en met de werken voor de Oosterweel­verbinding gaan mensen op zoek naar een duurzaam alternatie­f voor de wagen.”

 ?? FOTO Bert Van Den Broucke ??
FOTO Bert Van Den Broucke

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium