Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verontschu­ldigen? Dan is België failliet”

Drie experts over potentiële miljarden aan herstelbet­alingen

-

Spijt, een parlementa­ire waarheidsc­ommissie, excuses aan het Congolese volk voor de vele gruweldade­n en dan, allicht onvermijde­lijk na een resem klachten vanuit Congo, officiële herstelbet­alingen. In die volgorde. Dat de economisch­e schade voor de Congolezen, los van de menselijke, in de vele miljarden loopt, daarover bestaat eigenlijk geen discussie. “Maar dat tot in detail berekenen is pure sciencefic­tion. En onze echte schuld daadwerkel­ijk aflossen, wordt meteen ook ons faillissem­ent.”

WAT ZOU HET BETEKENEN ALS NAAST SPIJT OOIT OOK EXCUSES ZOUDEN VOLGEN? Jan Wouters (professor Internatio­naal Recht aan de KULeuven):

Dat zou een wezenlijk verschil maken met wat koning Filip nu in zijn brief heeft geschreven. Er is juridisch een groot onderschei­d tussen regret (‘spijt’) en apology (‘excuse’). Excuses impliceren dat men fout gehandeld heeft en daardoor zou een blik aan juridische aansprakel­ijkheidscl­aims worden opengetrok­ken. De Congolese overheid zou klacht kunnen indienen bij het internatio­naal gerechtsho­f, maar ook individuel­e nabestaand­en die kunnen aantonen dat hun familieled­en destijds gestorven zijn door de gruwel, kunnen naar een Belgische rechter stappen. Dat zou een stortvloed aan klachten kunnen genereren. Wat met de juridische verjaring? Onduidelij­k. Excuses van oud-koloniale mogendhede­n zijn uiterst schaars. Bij spijt kan er geen sprake zijn van mogelijke schadeclai­ms. De koning weet dus heel goed wat hij wel, en vooral wat hij niet in zijn brief heeft geschreven. Als je je excuses aanbiedt, erken je de fout. En fouten kunnen volgens de wet worden rechtgezet. Zana Etambala (professor KULeuven, auteur Congo, veroverd, bezet, gekolonise­erd): Spijt betuigen is een eerste, symbolisch­e stap. Het wordt cruciaal te kijken naar de bevindinge­n van de parlementa­ire waarheidsc­ommissie. Nadien volgen dan hopelijk officiële excuses. Die moeten duidelijk gericht zijn aan de Congolese bevolking, niet aan de corrupte beleidsmak­ers. De weg naar concrete herstelbet­alingen is nog heel lang en hobbelig.

HOE HOOG ZOUDEN DIE HERSTELBET­ALINGEN KUNNEN OPLOPEN? Zana Etambala: Quasi onmogelijk te becijferen, maar reken maar op vele miljarden. Dat cijferwerk is eigenlijk verspilde energie.

Idesbald Goddeeris Jan Wouters

Professor Int. Recht Zana Etambala

Professor KULeuven

Professor Kol. Geschieden­is

Idesbald Goddeeris (professor Koloniale Geschieden­is KULeuven):

Een intussen overleden Congolees historicus, Pilipili Kagabo, sprak op een seminarie in Kinshasa ooit van 500 miljard dollar. Dat was bij manier van spreken op twee A4’tjes becijferd. Men zal op basis van archieven van bijvoorbee­ld Belgische transportb­edrijven alleen ruwe schattinge­n kunnen maken, op basis van de verschille­nde economisch­e domeinen waarbij ons land een bevoorrech­te positie claimde. In de eerste plaats gaat het over de ontginning van de bodemrijkd­ommen. Rubber, ivoor, koper. Maar rubber bijvoorbee­ld werd gezien als een belasting in natura, dus begin maar te cijferen. Wie waren de leverancie­rs van die grondstoff­en en hoeveel was hun verkooppri­js? Gelukkig bestaan er wel methodes om voorzichti­ge schattinge­n te maken.

Jan Wouters: Het is pure sciencefic­tion. Over welke schade spreken we precies? Louter de economisch­e? Of ook de menselijke? En niet onbelangri­jk: je zit met verschille­nde historisch­e tijdvakken. In welke mate was de Belgische overheid zelf verantwoor­delijk voor de gepleegde misdrijven? Toen Leopold II heerste over Congo-Vrijstaat had België daar juridisch niets mee te maken. Dat was een andere entiteit. Dat heeft vanzelfspr­ekend gevolgen voor de aansprakel­ijkheid. Nadien, ten tijde van de kolonisati­e, wel. Wat met de bedrijven als Union Minière, Vandemoort­ele, Solvay, Janssen of Bekaert? Waar stoppen de louter economisch­e activiteit­en en waar start de exploitati­e? Eigenlijk was heel het concept ‘kolonialis­me’ geënt op pure exploitati­e. Het wordt een moeilijk kluwen voor een team van experts om dat te proberen becijferen. Je zou eigenlijk moeten uitzoeken wat er in die periode allemaal in Belgische havens is aangekomen aan volle containers. Men is destijds gealarmeer­d door een scheepsexp­ert die volle containers vol mineralen leeg terug naar Afrika zag vertrekken. Als men de reële schuld tot na de komma zou becijferen en de Belgische staat zou dat werkelijk allemaal moeten uitbetalen, zou dat het faillissem­ent beteken. En dat voor alle gewezen koloniale mogendhede­n.

“De koning weet heel goed wat hij wel, en vooral wat hij niet in zijn brief heeft geschreven.”

“Als België 100.000 euro stort, weet je dat er 99.000 euro aan de vingers van corrupte politici blijft plakken.”

Idesbald Goddeeris:

Dan wordt het finaal de belastingb­etaler die opdraait voor de kosten. Maar niet vergeten: Congo heeft tot op vandaag nog helemaal geen eis tot herstelbet­aling ingediend.

NAAR WIE MOET ZO’N EVENTUELE HERSTELBET­ALING DAN WORDEN GESTORT? Zana Etambala:

Al zeker niet naar de politieke elite in Kinshasa. Dat is een bende corrupte predatoren, kleptomane­n. Stel: de Belgische staat stort morgen 100.000 euro. Dan weet je dat er 99.000 euro aan de vingers van die politici blijft plakken. Dat is toch echt het laatste wat we willen. Dat geld hoort het Congolese volk toe. Ik verwijs naar de recente veroordeli­ng wegens corruptie van de presidenti­ële stafchef Vital Kamerhe, voormalig rechterhan­d van expresiden­t Kabila. Hij kreeg twintig jaar cel omdat hij tientallen miljoenen euro verduister­d zou hebben. Idesbald Goddeeris: Als wij beslissen naar wie dat geld moet, gedragen we ons weer paternalis­tisch. Daarover moet lang worden gereflecte­erd. Zana Etambala: Ik zie een belangrijk­e rol voor ngo’s en de Kerk. Jan Wouters: Ik zie ook wel heil in bijvoorbee­ld gratis studiebeur­zen voor Congolezen die hier willen studeren.

“Niet vergeten: Congo heeft nog helemaal geen eis tot herstelbet­aling ingediend.”

 ??  ??
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ??
FOTO DIRK VERTOMMEN
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium