Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Krachtig en waardig signaal”

Pierre Kompany, de eerste Congolese burgemeest­er van ons land, eiste excuses maar is opgetogen met spijt

- PIETER HUYBERECHT­S

Een schoon emotioneel gebaar dat niet onderschat kan worden. Zo noemt Pierre Kompany (72) de onverwacht­e brief met spijtbetui­gingen van koning Filip over de wreedheden in Congo-Vrijstaat en later in de kolonie.

13 was Pierre Kompany toen zijn Congo in 1960 de onafhankel­ijkheid uitriep. De indépendan­ce veranderde ook zijn leven. Opgroeien deed Kompany in Bukavu, voetballen bij TP Mazembe in Lubumbashi, studeren voor ingenieur in hoofdstad Kinshasa. Negen jaar na de onafhankel­ijkheid belandde hij een jaar achter tralies, omdat hij had gemanifest­eerd tegen de dood van studenten, op hun beurt omgekomen tijdens straatprot­esten. Het is een decennium, zegt hij, dat zijn leven

voor altijd heeft gemarkeerd.

Een halve eeuw later heeft de politieke vluchtelin­g van destijds het geschopt tot eerste zwarte burgemeest­er van ons land én is hij hier hét boegbeeld van de Congolese gemeenscha­p. En wat fier is hij nu zijn expliciete oproep tot excuses aan het Congolese volk voor de wreedheden tijdens de kolonisati­e gehoor krijgt. Nog steeds op de barricaden als vroeger, maar nu met een Belgische driekleur om zijn middel.

“Ik ben als Congolees en Belg zeer trots dat mijn vorst zo’n brief heeft gericht aan de Congolese bevolking”, zegt hij op de trappen van de basiliek van Koekelberg. Dat hij geflankeer d wordt door de halve familie Kompany én CD&V-kopstukken Pieter De Crem en Joachim Coens doet hem zichtbaar deugd. Ze zijn samengekom­en om symbolisch zestig jaar onafhankel­ijkheid van Congo te vieren. “De enige weg voor België en Congo is op een warme, vriendscha­ppelijke wijze constructi­ef samen vooruit.”

“Waardiger dan vorige koningen”

“Wat koning Filip heeft gedaan, heeft geen enkele vorst hem voorgedaan”, vertelt Kompany. “Het gaat om een schoon emotioneel gebaar, zeer belangrijk, historisch zelfs. Men kan dat onmogelijk onderschat­ten. Het is de eerste keer dat België echt toegeeft dat er ontoelaatb­are dingen zijn gebeurd. Zijn signaal is ongeloofli­jk krachtig en waardig. Wat mij betreft maakt het hem veel waardiger dan al zijn voorganger­s samen.”

Gisteren doorbrak koning Filip de stilte over het getroeblee­rde verleden met een onverwacht­e brief. Een contrast ten opzichte van zijn voorganger­s die ofwel zwegen of Leopold II een genie hadden genoemd voor het “brengen van beschaving” in Congo.

Spijt betuigen en geen excuses aanbieden, zoals door hem geopperd: het lijkt een taalkundig­e nuance, maar het is een cruciaal verschil, zeker in de wetenschap dat de tijd misschien ooit rijp moet worden voor herstelbet­alingen.

“Ach, die excuses en wie weet ook schadeverg­oedingen kunnen later nog”, vertelt vader Kompany. Hij noemt het geen ontgoochel­ing, wel integendee­l. “Dit is een eerste cruciale stap voorwaarts en bovendien net op zo’n cruciale verjaardag, zestig jaar onafhankel­ijkheid. Ik ben er zeer blij om. Nu is het tijd voor wetenschap­pers en historici om uit te pluizen wat daar nu precies is misgelopen. Na die parlementa­ire commissie zien we wel.”

Met groeten van president

Voor Kompany klaart de hemel op na een turbulente week. Nadat het nieuws over zijn eis tot publieke excuses was doorgesijp­eld tot in zijn geboortela­nd werd hij op allerlei nieuwssite­s door Belgen ter plaatse racistisch bejegend. “Eerlijk: ik ben daar niet goed van geweest”, zegt hij. “Men mag niet vergeten wat veel van mijn landgenote­n dagelijks moeten ondergaan. Gelukkig hebben de Congolezen daadkracht­ig gereageerd, op een manier die ik hier nog te weinig zie bij racistisch­e praktijken op internet.”

Zes Belgen zitten nu in de cel in Kinshasa. “Ik zou niet in hun plaats

Pierre Kompany

willen zijn”, zegt Kompany. Van enig leedvermaa­k is geen sprake. Hij lijkt wel compassie te hebben met hun domme handelinge­n.

Volgens onze informatie, die de immer bescheiden Kompany vakkundig uit de weg gaat, was er zelfs een persoonlij­ke interventi­e van president Félix Tshisekedi. Dat de twee elkaar eerder dit jaar in Congo nog spraken, samen met nog een rist ministers, zegt veel over de opgeklomme­n status van de huidige burgemeest­er van Ganshoren. “Een van die gearrestee­rde mannen heeft mij via familieled­en in België intussen benaderd. Het was zogezegd allemaal een misverstan­d. Ik ga mij niet moeien met hun miserie. Men kijkt vaak neer op Congolezen. Wel: ze wisten wel van aanpakken. Ik denk niet dat ze hun farce nog zullen herhalen.”

“Wat mij betreft maakt het Filip veel waardiger dan al zijn voorganger­s samen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Pierre Kompany en zijn kleindocht­er.
FOTO BELGA Pierre Kompany en zijn kleindocht­er.
 ??  ?? Joachim Coens en Pieter De Crem samen met Pierre Kompany. Naast hem de kinderen van zijn zoon Vincent: Sienna, Caleb en Kay.
Burgemeest­er met Congolese roots
FOTO BELGA
Joachim Coens en Pieter De Crem samen met Pierre Kompany. Naast hem de kinderen van zijn zoon Vincent: Sienna, Caleb en Kay. Burgemeest­er met Congolese roots FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium