Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meer nodig dan een briefje”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Het nieuws over de brief van koning Filip ging ook niet onopgemerk­t voorbij aan de klanten van de Afrikaanse zaken in Antwerpen. Bij kapper Hopewell in de Dambrugges­traat heeft iedereen er een eigen mening over. “Wij Afrikanen hebben meer nodig dan een briefje”, zegt Audrey (38).

Of die brief van koning Filip een goed idee was? Voor die discussie worden de tondeuses even uitgezet bij kapper Hopewell. “Ik kom uit Nigeria, niet uit Congo, maar ik begrijp de discussie die hier gaande is. Nigeria was een Britse kolonie. Elke Afrikaan heeft een koloniale geschieden­is”, zegt May (56).

Ze wacht op de stoel tot het haar beurt is om gekapt te worden.

“Wat mij betreft kan koning Filip niet veel meer doen dan zijn spijt betuigen, als dat al iets uitmaakt. Hij heeft de problemen in Congo niet zelf gecreëerd, dat was Leopold II. De schade is al aangericht. Wat de koning of de regering ook doet, die schade kan niet meer worden hersteld. Leg maar eens uit aan de mensen van wie de handen zijn afgekapt dat er een brief geschreven is met een vage spijtbetui­ging. Het belangrijk­ste is dat we vandaag leren om respect te hebben voor elkaar en dat we vergeven en zelfs vergeten om verder te kunnen.”

Een paar stoelen verder wordt het kapsel van Golden (19) met precisie onder handen genomen. Hij heeft nog heel wat familie in Congo en de brief raakt bij hem een gevoelige snaar. “Wat zijn we nu met een brief waar nog niet eens een echte verontschu­ldiging in staat? Koning Filip had op z’n minst een persconfer­entie mogen geven en de confrontat­ie mogen aangaan. Ik had graag persoonlij­k van hem een verontschu­ldiging gehoord. Nu richt hij zijn brief aan de Congolese president, maar niet aan alle mensen die tot vandaag nog de gevolgen dragen van het bewind van Leopold II in Congo. Dat is een gemiste kans.”

“Onder druk geschreven”

“De koning had het best wat persoonlij­ker mogen aanpakken”, vult Audrey (38) aan de andere kant van het kapsalon aan. “Een videoboods­chap op sociale media zou een veel breder publiek aanspreken. Wij Afrikanen hebben meer nodig dan een brief”, zegt ze.

Volgens Golden komt de brief ook veel te laat. “Hij heeft dit niet uit vrije wil geschreven, denk ik. De brief komt er in de nasleep van de Black Lives Matter-betogingen en is onder druk geschreven. De spijtbetui­ging gaat niets veranderen. Ik zou liever wat meer diversitei­t zien in de Belgische politiek zodat onze stem ook vertegenwo­ordigd is.”

En zo ontstaat in het midden van Antwerpen-Noord spontaan een discussie over kolonisati­e, Afrika, België en nieuwe kapsels. Over één ding zijn al de klanten op dinsdagnam­iddag het eens: respect voor elkaar is het belangrijk­st. “Want we zijn allemaal broers en zussen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kapsalon Hopewell in Antwerpen.
FOTO PATRICK DE ROO Kapsalon Hopewell in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium