Gazet van Antwerpen Stad en Rand

4 ton cocaïne onderschep­t

-

Vijf Nederlande­rs zijn eind vorige week gearrestee­rd nadat in een container in de Waaslandha­ven maar liefst 3,4 ton cocaïne was aangetroff­en. De raadkamer in Dendermond­e heeft gisteren beslist dat vier van hen in de cel blijven. Daarnaast heeft de Braziliaan­se douane in een container met zakken koffie bestemd voor de haven van Antwerpen dan weer meer dan een halve ton cocaïne aangetroff­en.

Vrijdagoch­tend werd bij een controle in de Waaslandha­ven in een container 3,4 ton cocaïne aangetroff­en. De drugs zaten verstopt in een lading houtskool. De container was afkomstig van een schip dat uit Paraguay kwam.

“Vijf verdachten konden ter plaatse door de Scheepvaar­tpolitie van Antwerpen worden opgepakt. Het gaat om vijf Nederlande­rs tussen 18 en 26 jaar oud”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen.

De verdachten werden diezelfde dag nog voorgeleid bij de onderzoeks­rechter in Dendermond­e. Ze werden alle vijf aangehoude­n.

Gisteren besliste de raadkamer in Dendermond­e dat vier van de vijf verdachten in de cel blijven. Vrijdag beslist de raadkamer over de verdere aanhouding van de vijfde verdachte.

“Het onderzoek loopt”, zegt het parket. De inbeslagge­nomen drugs hebben een straatwaar­de van zo’n 170 miljoen euro.

Braziliaan­se autoriteit­en

De container met zakken koffiebone­n werd door de Braziliaan­se autoriteit­en in de haven van Santos gecontrole­erd na risicoanal­yse. “De container met bestemming Antwerpen werd gescand en werd doorzocht door een drugshond”, zegt de Braziliaan­se douane. “Bij een fysieke doorzoekin­g vonden we in de zakken met koffie verschille­nde plastieken zakken met pakken cocaine.”

In totaal ging het om 557 kilo van het witte poeder, met een straatwaar­de in Europa van minstens 27 miljoen euro.

“We vermoeden dat de drugs zonder medeweten van de exporteur en importeur in de container verborgen werden”, zegt de douane. Er werden geen arrestatie­s verricht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium