Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Daar is de zomervakan­tie (maar reservatie­s blijven uit)

Nog maar een derde van de kamers geboekt in Antwerpse hotels

- GREG VAN ROOSBROECK

De zomervakan­tie mag dan wel begonnen zijn, onze hotels voelen daar weinig van. De komende weken is niet meer dan een derde van de kamers gereservee­rd. Voor de grote hotels en de accommodat­ies in de buurt van het Antwerpse Centraal Station is het met 12% reeds geboekte kamers helemaal leegbloede­n. “De angst om te reizen regeert nog steeds.”

Er was de afgelopen weken al weinig beweging in onze hotels en het ziet er niet naar uit dat daar snel veranderin­g in komt. Ook al is vandaag de grote vakantie begonnen. Ja, er komen wel wat Nederlande­rs overnachte­n. En hier en daar blijft ook een Duitser of een Fransman slapen. Maar volgens Didier Boehlen, voorzitter van de Antwerp Hotel Associatio­n, is ook de komende weken maar 30% van de hotelkamer­s bevolkt. “Op dit moment is 20% van de kamers gereservee­rd. Buitenland­se toeristen beslissen meer dan ooit pas last minute om ook de nacht in Antwerpen door te brengen. Met die late beslissers kunnen we onze bezetting de komende weken optrekken naar 30, tot heel misschien wel 35%. Maar dat is te weinig om rendabel te zijn.”

Auto in plaats van trein

Vooral de zakenhotel­s en de hotels in de buurt van het Centraal Station zien af. Teleconfer­enties zijn sinds de coronacris­is al een tijdje ingeburger­d. Maar toeristen verkiezen ook de eigen auto in plaats van de trein. Gevolg: er worden minder kamers geboekt in de buurt van het station. Het Lindner Hotel & City Lounge in de Lange Kievitstra­at, op een steenworp van het Centraal Station, telt 173 kamers en zag daar de afgelopen weken 9% van ingenomen. Voor de komende weken staat niet meer dan 12% van de kamers gereservee­rd. Ter vergelijki­ng: vorig jaar in deze tijd van het jaar zag het hotel nog 78% van de kamers bezet. Als oorzaak haalt manager Peter Nuiten het wegblijven van treinreizi­gers aan. “Maar ook de wegenwerke­n in Antwerpen. Die zien we de laatste weken zelfs als reden om te annuleren.”

Het Radisson Blu Astrid op het Koningin Astridplei­n was de afgelopen weken gesloten omdat openen niet rendabel was. Vandaag opent het opnieuw, maar ook daar blijft met 15% gereservee­rde kamers de grote toevloed uit. “De angst om te reizen regeert nog steeds”, zegt manager Martijn Dresen. “Dat merk ik in mijn eigen vriendenkr­ing, maar we krijgen daar ook regelmatig telefoontj­es over. Bovendien kiezen ook de Nederlande­rs en de Duitsers, toch de twee belangrijk­ste toeristen voor de stad Antwerpen, sneller voor een vakantie in eigen land.”

Net daarom houdt Martijn zijn andere hotel, de Park Inn op hetzelfde Koningin Astridplei­n, nog gesloten.

Meer steun

Didier Boehlen roept samen met de andere Antwerpse hoteleigen­aars nogmaals op om ook de kunststede­n in onze buurlanden te promoten. “De campagne van Toerisme Vlaanderen focust vooral op beleving in de natuur en landelijke omgevingen met B&B’s en kleinschal­ige logies. Daar hebben we in de stad niets aan.”

Intussen heeft de stad Antwerpen een actieplan uitgewerkt om de metropool in een straal van tweehonder­d tot driehonder­d kilometer (Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk) te promoten. Kostprijs: een half miljoen euro. “Maar dat mag gerust meer zijn”, vindt Didier Boehlen.

Dieter Boehlen

Voorzitter Antwerp Hotel Associatio­n

“Buitenland­se toeristen beslissen meer dan ooit pas last minute om ook de nacht in Antwerpen door te brengen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het Radisson Blu op het Koningin Astridplei­n opent vandaag opnieuw, met slechts 15% gereservee­rd.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het Radisson Blu op het Koningin Astridplei­n opent vandaag opnieuw, met slechts 15% gereservee­rd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium