Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Transporte­urs moeten uren aanschuive­n om container te leveren

Antwerp Gateway werkt met onhaalbare tijdsloten

-

Opnieuw heel wat onvrede dinsdag in de Antwerpse haven. Het was aanschuive­n op een grote containert­erminal op de rechteroev­er, maar heel wat onvrede ook over wachttijde­n op kaai 1700, bij Antwerp Gateway. Daar zorgt een systeem met timeslots voor ongenoegen.

“Ik ben er gisteren twee keer geweest en heb er in totaal 9,5 uur gestaan”, zegt de ene. “Ik nu 3 uur en de wachttijd blijft op en neer gaan. Ik word er zot van”, zo luiden de frustratie­s van een aantal truckers.

Nochtans doet DP World/Antwerp Gateway wel pogingen om het aanschuive­n beheersbaa­r te houden. Onder andere om het aanschuive­n, tot op de openbare weg, te beperken werd een systeem van tijdsloten ingesteld. De transportf­irma kan online een tijdstip registrere­n om een container op te pikken of af te halen. Zo wordt de drukte beperkt.

Maar ook dat systeem botste op zijn limieten, zo bleek gisteren. Transporte­urs die ’s ochtends een tijdslot probeerden te boeken, zagen meteen dat de hele dag volzat. Op de middag waren er ook nagenoeg geen slots meer tot de volgende dag om 14u.

Schrijnend­e situatie

“De laatste weken is er door onderhouds­werken aan de automatisc­he kranen én een groot containera­anbod een schrijnend­e situatie voor transporte­urs op kaai 1700. Ben je met een afspraak bij de tandarts, dan wil je ook niet pas uren later geholpen worden”, zegt een transporte­ur uit het midden van de provincie. “Ben je overigens twee minuten te laat, dan kan het ook zijn dat je uren moet wachten. En dat terwijl files alles onvoorspel­baar maken.”

Bij Transport Gommeren uit Antwerpen bevestigt men de moeilijkhe­den. “Het was al een paar dagen heel druk op kaai 1700”, zegt Maarten

Maarten Gommeren

Transporte­ur

Gommeren, “maar vandaag is het echt een drama om snel een afspraak te maken. Dat terwijl het niet vanzelfspr­ekend is voor elk bedrijf om aan die tijden te voldoen. Je moet rijen rusttijden respectere­n, je wil voor de efficiënti­e na afzet ook meteen een container meenemen. Als wij een container te lang bijhouden, rekent de rederij ook al eens ‘bijhoudkos­ten’ aan. In principe is die kost voor wie het transport regelt, maar hij sijpelt door. Gemiddeld is dat 35 euro per container, op jaarbasis gaat het al snel om tienduizen­den euro’s.”

Ook begrip

Tegelijker­tijd heeft Gommeren ook begrip voor DP World. “We gaan regelmatig in overleg en dat verloopt goed. De terminal laat nu verstaan dat ze met hun capaciteit momenteel boven de 90% zitten, waardoor de drukte kan ontstaan. Heel vaak zitten ze er inderdaad aan hun maximumcap­aciteit. Ik hoop dat ze met een nieuw containerd­ok erbij hun terrein kunnen vergroten. Met MPET dat verhuisde, hebben zij een stuk moeten inleveren. Er moeten wel lessen worden getrokken om zo het imago van de Antwerpse haven positief te houden.”

Bij DP World geven ze aan dat het druk is, maar dat men momenteel niet meer informatie kon geven. In een interview met Flows dat dinsdagoch­tend nog verscheen, laat aftredend topman van DP World Rob Harrison nog verstaan dat containerc­apaciteit in de haven inderdaad beperkt is, maar dat hij wel gelooft in de geplande havenuitbr­eiding. Voor de transporto­ndernemers is hij genuanceer­d: “We luisteren naar hen. Ze verwachten oneindige capaciteit. De terminal is niet perfect qua design, maar toch. De kritiek is voorspelba­ar. Ze willen ook gewoon in hun truck kunnen stappen en naar hier rijden. Zo werkt het niet meer.”

“Het was al een paar dagen heel druk op kaai 1700, maar vandaag is het echt een drama om snel een afspraak te maken.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Archieffot­o: Drukte onder de automatisc­he stapelkran­en (ASC’s) van Antwerp Gateway/DP World.
FOTO JAN VAN DER PERRE Archieffot­o: Drukte onder de automatisc­he stapelkran­en (ASC’s) van Antwerp Gateway/DP World.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium