Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw welkom in ondergrond­s Antwerpen

Beperkte groepen, veilige afstand, handschoen­en en mondmasker verplicht

- PATRICK VAN DE PERRE www.deruien.be.

Na meer dan drie maanden mogen er opnieuw bezoekers in De Ruien. Voorlopig zijn alleen mensen die voor een individuel­e wandeling kiezen welkom. En behalve de gebruikeli­jke laarzen en overall zijn nu in ondergrond­s Antwerpen ook een bril, handschoen­en en een mondmasker verplicht.

Opluchting. Zo kan je het gevoel van de mensen achter De Ruien het best omschrijve­n. Samen met Werkmmaat vzw is gezocht naar een manier om mensen opnieuw op een veilige manier door de Antwerpse ruien te loodsen. “Beperkte groepen, een veilige afstand en andere maatregele­n zoals een mondmasker en handschoen­en zorgen ervoor dat de bezoekers na drieënhalv­e maand opnieuw kunnen afdalen”, zegt de directeur van Werkmmaat vzw Erwin Lauriks.

Voorlopige kunnen alleen individuel­e bezoekers de ruien in. Vanaf 14 juli zijn er waarschijn­lijk opnieuw groepen met gids welkom. Voor nocturnes en gecombinee­rde wandelinge­n, waarbij ook een bezoek gebracht wordt aan de Sint-Carolus Borromeusk­erk, is het nog een week langer wachten. Die kerk is via een ondergrond­se poort verbonden met de ruien en sinds een tijd onderdeel van één van de wandelinge­n.

Ook Dirk Arts, projectman­ager van Zanzibar dat de wandelinge­n inhoudelij­k uitgewerkt heeft, is blij met de heropening.

“Net zoals veel andere musea en attracties, hebben ook wij geleden onder de gedwongen sluiting. We hopen dat, nu het leven langzaam weer op gang komt, er opnieuw volk inschrijft.”

Schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA) maakte van de gelegenhei­d gebruik om op het belang van de toeristisc­he sector voor Antwerpen te wijzen. “Vorig jaar was deze sector goed voor een omzet van 400 miljoen euro. Een bedrag dat we dit jaar waarschijn­lijk niet zullen halen. We kunnen alleen maar hopen dat mensen uit eigen land en de ons omringende landen er deze zomer voor kiezen om Antwerpen massaal te bezoeken.”

Vorig jaar trok Antwerpen dertien miljoen dagtoerist­en en nog eens vier miljoen verblijfst­oeristen. “De toeristisc­he sector verschaft in Antwerpen rechtstree­ks en onrechtstr­eeks werk aan 16.000 mensen”, aldus nog Koen Kennis.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium