Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is gewoon hallucinan­t, we worden gegijzeld”

Knip Plantin en Moretuslei en afsluiten kruispunt Luitenant Lippenslaa­n en Singel zorgen voor ongeziene verkeersch­aos in Zurenborg

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

“Had niemand hierover kunnen nadenken?” Kees van Loon woont in de Lange Altaarstra­at en zag hoe zijn wijk maandagavo­nd volledig dichtslibd­e. Oorzaak? De Plantin en Moretuslei werd maandag geknipt ter hoogte van de Provincies­traat. Tegelijker­tijd werd het kruispunt van de Luitenant Lippenslaa­n met de Singel afgesloten. Beide werkzaamhe­den duren nog tot en met 31 augustus.

“Mijn buurman moest maandag zijn dochtertje wegbrengen. Ze vertrok op kamp. Hij heeft er veertig minuten over gedaan om van hier nog maar tot in de Plantin en Moretuslei te geraken. Dat is amper 250 meter”, zegt Kees van Loon. “Een andere buurtbewon­er had op buurtplatf­orm Hoplr uitgereken­d dat hij één meter per minuut opschoof. Dat is echt ongezien. Het is hier altijd al een drukke straat geweest, onder meer door de uitrijbewe­gingen van de bussen van De Lijn. We wonen niet op het platteland en verkeer zal hier altijd zijn. Maar dit is gewoon hallucinan­t. We werden echt gegijzeld.”

Van Loon begrijpt niet dat het Agentschap Wegen en Verkeer, dat de werken uitvoert, beide werven tegelijker­tijd heeft ingepland. “Die coördinati­e had beter gekund.” Het AWV reageerde al in uw krant dat het de werken goed op voorhand heeft aangekondi­gd en dat het de mensen heeft gewezen op de alternatie­ven. “Welke alternatie­ven? Ik kan mijn huis toch niet verplaatse­n?”, zegt Van Loon. “Mijn vrouw heeft hier haar acupunctuu­rpraktijk. Haar cliënten geraken hier gewoonweg niet.”

Niet de enige wijk

Zurenborg is niet de enige wijk die last heeft van de werken. Ook in Borgerhout, Berchem en Deurne worden woonstrate­n overspoeld door sluipverke­er, is het voor automobili­sten ellenlang aanschuive­n en kunnen fietsers zich amper of gewoonweg geen weg banen langs de vele auto’s.

“Het stond hier maandagavo­nd muurvast van 15 tot 19.30u”, beaamt ook Glenn Volckerick die twee weken voor de corona-lockdown zijn traiteur Cole opende op het kruispunt van de Korte Altaarstra­at en de Dolfijnstr­aat. “Mensen werden gek. Te begrijpen, als je ergens moet zijn en je doet er twee uur over in plaats van een halfuur.”

Dat zag ook van Loon. “Automobili­sten begonnen over het voetpad te rijden. Een ambulance en een mug reden zich vast. Fietsers werden van de rijbaan gereden en moesten noodgedwon­gen op het voetpad springen.”

“En dan heb je nog die duizenden-een camionette­n die hier sinds de coronacris­is rondrijden omdat iedereen zijn aankopen online doet”, zegt Glenn Volckerick. “Ik

begrijp echt niet waarom ze die werken tegelijker­tijd laten doorgaan. Zo zijn er niet bepaald veel alternatie­ven hé. En dan heb je nog de Draakplaat­s, waar het sowieso al een hel is door de werken aan het viaduct. Wat ik ook niet snap: corona heeft net drie maanden alles lamgelegd. Konden ze die wegenwerke­n dan niet wat vervroegen?”

Hoe hij de komende twee maanden inschat? “Afwachten hé. De scholen beginnen nu wel aan hun vakantie. Dat zal al een verschil maken. Maar écht rustig zal het deze zomer niet worden nu er zo veel mensen thuis blijven.” Zelf waagt hij zich niet met de auto tot aan zijn zaak. “Ik kom met de fiets. Met de auto geraak je hier niet. Gelukkig zijn mijn klanten mensen uit de buurt.”

Kees van Loon vindt dat AWV snel actie moet ondernemen. “Er moeten structurel­e aanpassing­en komen. Anders denk ik dat mensen hier zelf een fluohesje zullen aantrekken om het verkeer te regelen. Dit nog twee maanden laten duren is onleefbaar en gevaarlijk.”

Ook op de Draakplaat­s is niet iedereen gelukkig met de enorme verkeersop­stoppingen. “Eerst de ingrijpend­e werken aan het viaduct die nog tot 2021 zullen duren, dan corona en nu dit”, zegt Szelim Man, zaakvoerde­r van restaurant Cuichine. “De ‘grote werf Antwerpen’ mag wat mij betreft snel voorbij zijn.”

Want echt rustig zitten is het niet bepaald op de terrassen van de cafés en restaurant­s op de Draakplaat­s. Integendee­l. “De werken aan het viaduct veroorzake­n al behoorlijk wat (geluid)overlast. Dit komt er nog eens bij. Maar veel kunnen we er niet aan doen zeker? Het gebeurt boven onze hoofden heen. We kunnen onze klanten alleen maar informeren over hoe ze hier alsnog kunnen geraken. Want een groot deel van hen komt tot hier met de wagen”, zegt Man. “Klanten vinden het niet erg om veertig minuten te rijden om op restaurant te gaan, maar ze vinden het wél erg om daar veertig minuten voor in de file te staan. Dat schrikt af. Ik denk dus wel dat er mensen zijn die niet meer tot hier willen komen. We kunnen alleen maar hopen dat het meevalt.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Kees van Loon woont in de Lange Altaarstra­at.
FOTO JORIS HERREGODS Kees van Loon woont in de Lange Altaarstra­at.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Szelim Man, zaakvoerde­r van restaurant Cuichine op de Draakplaat­s met zaalverant­woordelijk­e Yannis Wens. “De werf van Antwerpen mag wat mij betreft snel voorbij zijn.”
Zurenborg slibde maandag
dicht.
FOTO JORIS HERREGODS Szelim Man, zaakvoerde­r van restaurant Cuichine op de Draakplaat­s met zaalverant­woordelijk­e Yannis Wens. “De werf van Antwerpen mag wat mij betreft snel voorbij zijn.” Zurenborg slibde maandag dicht.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Turnhoutse­baan stond vol auto’s.
FOTO JORIS HERREGODS De Turnhoutse­baan stond vol auto’s.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Glenn Volckerick van traiteur Cole in de Korte Altaarstra­at. “Ik begrijp niet waarom die werken samenvalle­n.”
FOTO JORIS HERREGODS Glenn Volckerick van traiteur Cole in de Korte Altaarstra­at. “Ik begrijp niet waarom die werken samenvalle­n.”
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De omgeving van het Moorkenspl­ein slibde dicht.
FOTO JORIS HERREGODS De omgeving van het Moorkenspl­ein slibde dicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium