Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Altijd haar goesting

- Kris Vanmarseni­lle

Ik heb nooit aangenomen dat iets niet kan.” Zo verklaarde Paula Marckx de onwaarschi­jnlijke dingen die ze in haar 94 jaar lange leven heeft gedaan. De kansen die zich voordeden, greep ze. En als ze iets wilde, gebeurde dat uiteindeli­jk ook. Ze deed gewoon altijd en in alle omstandigh­eden haar goesting. Met die houding heeft ze de Belgische wetgeving ingrijpend veranderd en meer gedaan voor de emancipati­e van vrouwen dan menig activiste.

Je hebt vrouwen die studeren, debatteren of wetten bedenken om hun doel te bereiken, en je hebt Paula Marckx. Op 47-jarige leeftijd werd ze voor het eerst moeder. Ze wilde haar dochter alleen opvoeden maar kwam tot de ontdekking dat ze haar eigen kind officieel moest erkennen om de familieban­d te bevestigen. Als ze dat niet deed, was de kleine Alexandra gewoon van niemand. Zo stond het in de Belgische wet. In 1973 nog altijd. Voor Paula kon dat niet. Aan haar keukentafe­l schreef ze een brief naar de Europese Liga voor de Rechten van de Mens. Het was het begin van een proces van vijf jaar. Maar toen kreeg ze wel gelijk. Al moest ze nog bijna acht jaar wachten op de echte aanpassing van de Belgische wet.

Het is onvoorstel­baar dat in het begin van de jaren zeventig – na mei 68 en midden in de tweede feministis­che golf – deze wet overeind gebleven was. Er werd actie gevoerd voor meer vrouwen in de politiek, voor seksuele vrijheid, tegen Missverkie­zingen, er waren Dolle Mina’s en andere feministis­che drukkingsg­roepen, maar intussen hadden kinderen van ongehuwde vrouwen nog altijd minder rechten dan andere. ‘Onwettige’ kinderen waren nog altijd taboe. De wet was onrechtvaa­rdig en raakte kinderen diep in hun waardighei­d, maar hij leek voor de meesten onaantastb­aar.

Maar niet voor Paula Marckx. Soms heb je mensen als haar nodig om iets te veranderen. Mensen die gewoon niet aanvaarden dat iets niet kan en die volhouden, en volhouden en doorgaan tot ze hun goesting krijgen. “Ik heb niemand uit een brandend huis gered, hè”, relativeer­de ze altijd. “Ik heb gewoon een brief geschreven.”

Maar ze was niet gewoon. Ze heeft in haar leven nooit iets gewoons gedaan. Haar levensverh­aal leest als een roman. Antwerpen mag trots zijn op deze ‘madam van de Seefhoek’. En als er ergens sokkels van verwijderd­e standbeeld­en vrij komen, mag daar gerust een beeld voor haar worden op gezet.

De stad opende een rouwregist­er. Wie wil, kan online zijn medeleven betuigen op www.antwerpen.be/rouwregist­er

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Paula Marckx en haar dochter Alexandra.
FOTO JORIS HERREGODS Paula Marckx en haar dochter Alexandra.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium