Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal oefenvluch­ten stijgt niet

-

Nadat de stad Mortsel en gemeenten Borsbeek en Boechout beroep hadden aangeteken­d, heeft de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen een besluit van voormalig Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van Den Heuvel (CD&V) vernietigd. De vernietigi­ng van het besluit zorgt ervoor dat er niet meer trainingsv­luchten mogelijk zijn.

Het Vlaams departemen­t Omgeving had een verzoek tot bijstellin­g ingediend voor de milieuverg­unningsvoo­rwaarden van de uitbater van de Antwerpse luchthaven. Daarin werd de onduidelij­kheid tussen de begrippen ‘vluchten’ en ‘(vlieg)bewegingen’ in het kader van lokale trainingsv­luchten aangekaart. Door duidelijkh­eid te scheppen moesten de controle en handhaving van het toegestane aantal trainingsv­luchten vereenvoud­igd worden.

Maar de besturen van Mortsel, Borsbeek en Boechout tekenden beroep aan bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen, omdat de voorwaarde in feite een versoepeli­ng was van het aantal toegelaten trainingsv­luchten. De gemeenten krijgen nu gelijk van de raad die de beslissing van Van Den Heuvel vernietigd­e. Die versoepeli­ng van de trainingsv­luchten blijft dus uit.

De Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen benadrukt wel dat de exploitati­e van de luchthaven en de mogelijkhe­id tot het uitvoeren van lokale trainingsv­luchten op geen enkele manier in het gedrang komen. “Enkel de bijstellin­g van de specifieke milieuverg­unningsvoo­rwaarde werd immers vernietigd.”

 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium