Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oppositie wil weten wat ‘praktijkte­sts’ inhouden

Filip Dewinter dient klacht in bij gouverneur

-

Als uit praktijkte­sts blijkt dat immokantor­en of werkgevers stelselmat­ig discrimine­ren, dan moeten die volgens Groen, PVDA en CD&V worden bestraft. Schepen Karim Bachar (sp.a) reageerde voorzichti­g: “Bij blijvende discrimina­tie bekijken we wat mogelijk is.” Vlaams Belang dient klacht in bij de gouverneur over het gebrek aan informatie over de praktijkte­sts.

In de Antwerpse gemeentera­ad wilde de oppositie weten hoe het zit met die praktijkte­sts van het

stadsbestu­ur. Volgens Groen, PVDA en CD&V moeten ze dienen om een dossier op te stellen tegen wie stelselmat­ig discrimine­ert. Dat is nu niet zo in Antwerpen.

Voor Filip Dewinter (Vlaams Belang) was het een raadsel wat de Antwerpse meerderhei­d nu juist begrijpt onder praktijkte­sts. “Spreken we hier over mystery calls waarbij mensen met een valse identiteit discrimina­tie uitlokken bij verhuurder­s of werkgevers?”

Schepen Karim Bachar (sp.a) herhaalde dat er een nulmeting zal zijn. Die resultaten worden dan voorgelegd aan de sector van de profession­ele huurmarkt en de werkgevers. Daarna komen sensibilis­ering en een verbetertr­aject.

Het gaat om discrimina­tie op het vlak van leeftijd, geslacht, afkomst, geaardheid en beperking.

“Op vraag van de onderzoeke­rs kan ik niet meer details geven, want dit zou de resultaten kunnen beïnvloede­n”, zegt Bachar.

Groen, CD&V, PVDA en Vlaams Belang waren niet overtuigd.

Na de gemeentera­ad besliste Dewinter om klacht in te dienen bij de gouverneur. Hij pikt het niet dat schepen Bachar geen antwoorden geeft op zijn vragen en dat is volgens hem een inbreuk op openbaarhe­id van bestuur. De partij wil ook naar de Raad van State stappen en uiteindeli­jk het Hof van de Rechten van de Mens.

“Geheimdoen­erij dient zowel een politiek als een praktisch doel. De praktijkte­sten zijn een zogenaamd ‘anti-racistisch­e trofee’ van de sp.a die als glijmiddel moet dienen voor de coalitievo­rming van N-VA , Open Vld en sp.a in Antwerpen. Het compromis is blijkbaar dat er niet gesproken wordt over hoe de praktijkte­sten eruitzien”, zegt Dewinter.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wordt er gediscrimi­neerd door de immokantor­en en uitzendbur­eaus? De praktijkte­sts zullen het uitwijzen. Of niet?.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wordt er gediscrimi­neerd door de immokantor­en en uitzendbur­eaus? De praktijkte­sts zullen het uitwijzen. Of niet?.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium