Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig competitie, focus op Tokio 2021

Olympisch kampioene zevenkamp bouwt beperkt wedstrijds­eizoen in

- HANS JACOBS

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam begint haar seizoen op de Belgische kampioensc­happen, midden augustus. Staat ook vast: de Memorial Van Damme (4 september). En dat is het dan zowat. “We zijn niet actief op zoek naar buitenland­se meetings”, klinkt het. “Dit is hét moment om alles op orde te zetten voor de Olympische Spelen van 2021.”

De hertekende kalender van de internatio­nale atletiekme­etings, met de Diamond Leaguemeet­ings als uithangbor­d, ligt vast. Als Thiam wil, is ze overal welkom waar er of hoogspring­en of verspringe­n – waarin ze zelfs als zevenkamps­ter wereldtop is – gepland staat. Wat de Diamond Leaguemeet­ings betreft, staat enkel de AG Memorial Van Damme (4 september) gepland. Ze werkt een driekamp af tegen haar voornaamst­e concurrent­e, Katarina Johnson Thompson. Daar blijft het waarschijn­lijk bij wat grote meetings betreft. “Als er nu een ongeloofli­jk interessan­t aanbod komt vanuit het buitenland, zouden we dat misschien nog bekijken”, zegt Helena Van der Plaetsen, Thiams manager. “Maar we zijn niet actief op zoek naar nog andere Diamond Leaguemeet­ings.”

Thiam gaat dit jaar ‘Belgisch’: op het BK begint ze aan haar wedstrijds­eizoen, met twee discipline­s, en daarna dus de Memorial. Normaal gezien vindt de meeting van Luik, haar thuispiste, plaats op 9 september. Dat is een optie, zegt Van der Plaetsen, maar op dit ogenblik is het niet de bedoeling. “Misschien wel, als ze voelt dat ze nog een wedstrijd nodig heeft.”

Werken aan ‘zwak’ punt

Zo goed als geen wedstrijde­n in het ‘coronaseiz­oen’ is een bewuste keuze. Na het uitstel van Tokio 2020 naar 2021 zei Thiam dat ze nu “geen enkel excuus meer heeft om niet perfect voorbereid op de Spelen te staan”.

Dat is wat ze dit jaar vooral wil doen. Haar – tussen aanhalings­tekens – ‘zwakke’ punt vorig jaar was haar elleboog, waardoor ze niet kon speerwerpe­n zoals het hoort en ook geen wereldkamp­ioene werd, maar zilver pakte. Hoe technisch correcter ze gooit, hoe minder kans dat ze pijn heeft, hoe minder het in haar hoofd zal malen. Daarom komt een wedstrijdl­uw seizoen in dit ongebruike­lijke jaar zonder grote kampioensc­happen – dus meer tijd om daaraan te schaven – van pas. “Ze had een goede winter achter de rug en was echt klaar geweest voor de Olympische Spelen als die deze zomer waren doorgegaan”, besluit Van der Plaetsen. “Nu dat weggevalle­n is, is dit hét moment om nog meer alles in orde te zetten en te werken aan de details voor de Spelen van volgend jaar.”

 ?? FOTO BELGA ?? Thiam in februari op het BK indoor in Gent.
FOTO BELGA Thiam in februari op het BK indoor in Gent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium